Article image

V domácí premiéře přivítá Jablonec České Budějovice

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Dynamo Č. Budějovice
5:2
FORTUNA:LIGA, 21. kolo so 17. 2. 2024, 15:00
Reportáž

Jablonecké fotbalisty čeká v sobotu jarní premiéra na domácím pažitu Střelnice. V důležitém klání přivítá Látalův celek poslední tým ligové tabulky z Českých Budějovic.

Jihočechy provází v této sezoně problémy. Pod taktovkou trenérů Nikla a Zápotočného hráli na podzim někdy zajímavě, ale častokrát spíše neúčelně. S pouhými 11 body přezimovali poslední a okolo klubu je nadále spousta otazníků. Na veřejnosti se řeší bojkot fanoušků, finanční trable i prodej klubu. Proto nepřekvapí, že Dynamo bylo v zimě na přestupovém trhu spíše v úsporném režimu. Do Baníku odešel za odstupné útočník Adediran a jedinou posilou se stal německý útočník Tranziska. Ve čtvrtek pak tým posílil ještě navrátilec Brandner. „Nějaké problémy kolem tu jsou, ale věřím, že se brzy vyřeší a my se budeme moci soustředit jen na fotbal,“ komentoval dění v klubu nový kouč Lerch. „Jasně jsme řekli, že naším cílem je udržet ligu. Kluci jsou odhodlaní a chtějí se o to poprat,“ vzkázal před startem jara českobudějovický kouč. Pod jeho vedením Budějovice neprohrály žádné ze zimních přípravných utkání a podle výsledků se zřejmě podařilo zlepšit i na podzim tolik propustnou defenzívu.

VSTUPENKY ONLINE

Výsledky z přípravy budějovičtí fotbalisté potvrdili hned v úvodním jarním kole, kdy doma porazili favorizovaný Baník Ostrava jasně 3:0. „Byli jsme lepší, ale nemyslím si, že by nás Baník podcenil. Na cestě za záchranou je to malý krůček, ale taky velká vzpruha,“ prohlásil po vítězném utkání trenér Lerch. Radost z vítězství na úvod jara měl i českobudějovický stoper Králik. „Už v přípravě jsme neprohráli a proti Baníku jsme ukázali sílu. Zachráněni ale zdaleka nejsme. Sami sebe jsme ale přesvědčili, že na to máme. Potřebujeme sbírat další body, ideálně už teď v sobotu v Jablonci,“ přeje si Králik.

Jablonec se v úvodním dějství jara představil na horké půdě Slavie, kde přispěl ke svižnému a gólovému vývoji zápasu. Naši hráči třikrát dokázali srovnat skore, ale v sedmé minutě nastavení o cenný bod přišli a museli zkousnout hořkou porážku 3:4. Bolestivou prohru teď musí Jablonečtí hodit za hlavu a soustředit se důležité domácí utkání s Budějovicemi. „Tlačí nás tabulka, takže zápas chceme zvládnout, abychom se dostali výš. Samozřejmě nás nečeká lehký soupeř, zahrál dobře s Baníkem, celou přípravu odehráli ve výborném stylu, mají nové trenéry, takže se tam určitě spoustu věcí změnilo. Musíme se na to přichystat tak, abychom byli připravení a odhodlaní jako na Slavii. Máme trochu zdravotní problémy, to nás teď trochu trápí, ale uvidíme do soboty, co se nám z toho vyvine. Situace nám velí zápas zvládnout a naplno bodovat,“ říká přes zápasem s Českými Budějovicemi trenér Radoslav Látal. Těšit ho může, že se mu do sestavy vrací stoper Hurtado, který si proti Slavii odpykal trest za žluté karty. „Je to pro nás stabilní a důležitý hráč do obrany ve stoperské dvojici s Tekijaškim. Jsou na sebe zvyklí, znají se, je to hráč, který nám na Slavii chyběl a určitě to bylo vidět. Ale musíme se vypořádat i se zraněnými hráči. Hurty se nám vrátí, ale trápí nás i něco jiného,“ dodává trenér Látal.

Nejlepším střelcem soubojů mezi Jabloncem a Českými Budějovicemi je útočník David Lafata, který skóroval v těchto ligových kláních hned 14x a oblékal dresy obou týmů. Vzájemná výsledková bilance je vyrovnaná, 19x vyhrál Jablonec, 15x České Budějovice a 9x se zrodila remíza. Na podzim jsme odehráli na Střeleckém Ostrově dva zápasy, v lize jsme neudrželi vedení a prohráli 1:2, v osmifinále poháru MOL Cup jsme ale stejným výsledkem 2:1 v náš prospěch domácí vyřadili z tuzemské pohárové soutěže. Jak dopadne ligový duel číslo 44?


Utkání začíná v sobotu 17. února od 15 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Machálek Jan - Antoníček Petr, Dohnálek Jan

Delegát: Dvořáček Josef, Ubias Emil

VAR: Zelinka Miroslav.

AVAR: Váňa Jan


Author Jan Bendl
Sdílet článek