Article image

Trenér Radoslav Látal před startem jarní části

Trenér Jablonce Radoslav Látal bilancuje zimní přípravu a vyhlíží start jarní části soutěží. Do ligy vstoupíme v neděli na půdě Slavie Praha.

Jaká byla zimní příprava? Splnila svůj účel a jste spokojený s jejím průběhem?

To je těžká otázka, ale splnila účel. Samozřejmě, co jsme měli naplánované, to jsme splnili. Po kondiční stránce jsem byl spokojený. Herně to ale nebylo ono, to cítíme každý. Když srovnáme letní a zimní přípravu, je to sto a jedna. V létě jsme neprohráli a byli jsme natěšení, že by to mohlo klapat. Teď uvidíme, herně jsme trochu strádali a nebylo to ono. Nevím, jestli to bylo pod únavou nebo herním zatížením, ale měli jsme okénka v herní přípravě. Uvidíme, jak jsme připraveni na ligu.

První fáze v domácích podmínkách byla hodně kondiční, tak jak jsme na tom po fyzické a kondiční stránce?

Bylo to hodně kondiční. I do prvních zápasů v přípravě jsme vstupovali pod zatížením, moc jsme nebrali ohled na první tři zápasy. Na druhou stranu soupeři na nás byli dobře nachystaní, ať je to Varnsdorf nebo Žižkov, tam jsme propadli, to bereme. Ale co mě trápí víc, tak je herní stránka v Turecku, kterou jsme nechci říkat nezvládli, ale měli jsme tam okénka, kde je potřeba zapracovat. Doufám, že se to během jara změní.

Přípravné zápasy ve vyšším zatížení jsou složitější, ale ukázaly zápasy i nějaké pozitivní věci?

Určitě ukázaly. Hráč i během zápasu dojde do únavy a je to o tom se s tím poprat. Na každého únava působí jinak a když se dojde do koncovky zápasu, tak potom dochází na morální síly, když je mužstvo pod únavou. I to bylo záměrem vidět hráče pod únavou a jak jsme na to připraveni a jak hráči dokáží pracovat. A to se nám ukázalo v úvodu přípravy, protože zápasy s Žižkovem a Varnsdorfem nebyly dobré a měli jsme tam problémy.

Během zimy došlo k pohybům v týmu. Podařilo se mužstvo okysličit?

Něco jsme měli naplánované, něco vyšlo, něco ne. Beru to tak, jak to je. Musíme s tím pracovat. Odešli nám taky Jovović a Schön, místo nich jsou tady Benny (Kanakimana) a Nebyla.

Dvě ofenzivní posily Kanakimana a Nebyla se zatím jeví jak? Budou přínosem pro tým?

Uvidíme v průběhu jarní části. Oba dva absolvovali s týmem jen část přípravy, takže chybí více herní zapojení do mužstva. Benny měl nějaké problémy, to víme všichni, tak se připojil později. Sebastian k nám přišel v průběhu soustředění a ještě pak navíc onemocněl a chvíli nám z toho vypadl. Nastoupil v jednom poločase s námi, takže to ho trochu limituje. Podobně jako Bennyho. Je potřeba, aby se do mužstva zapracovali, aby pochopili, co od nich budeme chtít, ale myslím, že bude prostor na to je zabudovat a věřím, že nám pomůžou.

Na soustředění v Turecku jsme hráli tři zápasy pokaždé s typově jiným soupeřem s odlišným stylem. Ukázaly zápasy, co je potřeba vyladit a na čem pracovat? Případně co už vypadá líp?

Samozřejmě, že nám to hodně věcí ukázalo. Je tu dlouhodobý problém, který máme směrem dopředu. Do defenzivy si myslím, že budeme schopni pracovat a reagovat. Problémy budou trochu do ofenzivní části, kde nám chybí to dohrání situací a zakončení. Tam máme velké problémy, i když jsme na tom pracovali.

Dají se čekat ještě nějaké pohyby směrem do týmu?

Těžko teď můžu říct. Chtěli jsme ještě jednoho útočníka, ale zatím se nepovedlo, tak uvidíme, co se ještě podaří. To je místo, kde nás to nejvíc trápí. Ty pozice 9 a 10, to je alfa a omega všeho, na tom mužstvo strádá a máme tam největší problémy.

Do přípravy se zapojili také hráči z našeho B týmu. Jak vypadali a mohli by týmu v určitých fázích pomoct?

Jsou to mladý kluci a musím na jejich adresu říct, že přípravu zvládli velmi dobře. Začátek byl u nich až nadstandardní, i po kondiční stránce s námi všechno odběhali. Pak na ně postupně doléhala i větší únava a naopak ti starší hráči už se s tím srovnávali lépe. Zrychlila se hra, byli jsme na přírodní trávě. Jsou to mladý kluci, výkony mají výkyvy, to je normální. To stejné známe u Krulicha, zahraje nám dobré i špatné zápasy. S tím se musí počítat, ale mají potenciál, jsou to odchovanci a do budoucna mohou do mužstva zapadnout.

Před koncem roku na pozici kondičního trenéra David Skuhravý, který zamířil za velkou výzvou do arabského fotbalu. Jeho místo obsadil Ondřej Králíček, tak jak se s Ondrou pracuje a jak se jeví v jeho práci?

My jsme s Ondrou najeli na to, co dělal David. Byli spolu ve spojení od začátku, co tu Ondra začal. Na konci podzimu spolu hodně komunikovali, propojil se i s hráči a teď už jede naplno. Už jsou ty věci zaběhnuté a teď už si všechno převzal sám na sebe. Ať je to systém StatSports, hráče po zranění atd. tam už to všechno funguje, tam problém nebude.


Author Redakce
Sdílet článek