Article image

Chceme se sportovně nastartovat, velí Pelta

Tradičně s elánem a optimismem vzhlíží k nové sezoně majitel klubu Miroslav Pelta. Ten se v létě odhodlal k velkému třesku a nemalé investici do kádru. Šéf našeho klubu ve středu zaskočil i na předsezónní besedu s fanoušky. O jakých tématech diskutovali?

Rekonstrukce stadionu

Stav hrací plochy byl po třiceti letech v neudržitelném stavu, měli jsme s tím velké potíže. Drenáže, topení, vše bylo už špatné. Čekali jsme jen, jestli město dostane dotaci a dočkali jsme se toho.

Chci poděkovat městu Jablonec za to, že se dokázalo vypořádat s investicí do stadionu. Chci také poděkovat Libereckému kraji, který se na tom podílí. Dále pak Národní sportovní agentuře, to všechno jsou subjekty, které nám pomohly k přípravě infrastruktury. My jako klub jsme na Střelnici v nájmu a nejsme účastníky této stavby, ale jsme budoucím uživatelem a tím pádem nás to extrémně zajímá.

Chtěl bych jenom upozornit a vysvětlit, že dotaci dostalo město Jablonec. Stejně ale na Seznamu napíšou, že dotaci jsem dostal já. Takhle ten svět prostě teď je. Nadpis dělá své, jak já něco řeknu, tak z toho týden žijou.

Stavba běží podle plánu

Věřím, že do zápasu 12. srpna se Spartou se vše stihne. Ale nebude to jednoduché. V tuto chvíli mají stavbaři nějaký tří až čtyřdenní náskok v realizaci oproti původnímu plánu. Pokud se nestane nic mimořádného nebo nepřijde horší počasí, věřím, že se vše zvládne.

O novém kouči Radoslavu Látalovi

Máme před sebou novou sezonu a před námi jsou očekávání. Radek Látal byl velký hráč, bojovník a srdcař. Je to člověk, kterého jsem uznával vždy jako výborného fotbalistu. Teď chci, aby prostřednictvím Jablonce ukázal, že má zažité i trénování. Trenér je zvyklý z předchozích štací pracovat se zahraničními fotbalisty, trend a kvalitu už teď nejsme schopni udržet jen s českými hráči.

Čeká nás ale těžký začátek sezony, máme tři zápasy venku a pak hned doma Spartu. Věřím ale, že to zvládneme. Chceme z prvních zápasů v sezoně přivést nějaké kladné body do tabulky pravdy, která je klíčová.

Hráčské změny

Udělali jsme největší personální změny za několik let. Tentokrát jsem řekl, že nebudu chtít moc hráčů na hostování, a to se myslím povedlo. Slabinu jsme měli v obraně. Proto jsme investovali nemalé prostředky především do stoperů. Tekijaški je Srb, který má nespornou kvalitu. Hurtado je Kolumbijec, který ve slovenské lize prokazoval výbornou výkonnost, i tam jsme byli úspěšní na úkor jiných zájemců. Slávik je rychlý, to uvidíte a má před sebou zajímavou budoucnost. Na hostování jsme udělali tentokrát jen dva hráče ze Sparty - Filipa Součka a opět Matěje Polidara. Zpět je Patrik Schön, dále Alegue z Vyškova, který má i pár startů ve Francouzské lize. Tchanturishvili je zase univerzál na více postů. Jedním z nejtěžších úkolů byl přestup útočníka Václava Drchala ze Sparty. Bohužel, v úterý se nám na tréninku zranil nováček Krulich. Příslibem je také Náprstek z dorostu Norimberka. Přišlo čtrnáct hráčů, dvanáct z toho na přestup a dva na hostování.

Bohužel, ze zdravotního hlediska jsme ukončili působení Malínského, který má problémy s kolenem a nemůže hrát na nejvyšší vrcholové úrovni. Končí také Akpudje, u kterého nebyla konstantní výkonost. Smejkal přestupuje do Brna. V B týmu nás mile překvapil Podzimek, u něj jsme si vyhodnotili, že áčko by bylo teď ještě nad jeho síly. Jde tedy na hostování do Varnsdorfu, kde má velkou šanci hrát druhou ligu.

Cíle pro sezonu 2023/2024

Chceme si dávat reálné cíle. Nejhůř chceme být v prostřední skupině. Za neúspěch bych považoval s tímto kádrem a tímto trenérským štábem poslední skupinu. Jablonec má ambice a trenér dostane čas. Nebude to jednoduché kvuli zmiňovaným třem zapasům venku na začátku soutěže, ale fotbal je dlouhodobá soutěž a není to jen o prvním měsíci.

Sponzoři, financování, tvorba kádru

Snažíme se získat sponzory a partnery. Je dobré, že nám sponzoři neubývají, ale přibývají. Teď na dresech uvidíte nově například Syner. Náklady na hráčský kádr byly tentokrát vzhledem k době velké, Jablonec udělal maximum možného v tomto ohledu. Hodně těch přestupů se nám povedlo dořešit, což nebývalo zvykem, byli jsme úspěšní asi z devadesáti procent! Navíc jsme hráče získali do vlastnictví. Chtěli jsme mít kádr pohromadě včas a na začátku přípravy. Hostující hráči pak dojeli na herní soustředění.

Malé město, velký klub

Řekli jsme si, že když už se dělá nové hřiště, tak uděláme nové mužstvo i trenéra (úsměv). Potřebujeme teď vás, abyste v co největším počtu přišli a aby nás fotbal v Jablonci zase bavil a udělali jsme si tu příjemnou atmosféru. Abychom si mohli říct, jsme malé město, ale velký klub! Chtěl bych, aby to ve vás vzbudilo a probudilo takovou tu jabloneckou energii a byly větší návštěvy. Dva roky teď nestály sportovně za nic, ale chceme se teď sportovně nastartovat!


Author Jan Bendl
Sdílet článek