Article image

Čtrnáct nových tváří, Jablonec chce hrát výš

FK Jablonec prošel v létě velkými změnami. Na Střelnici dorazilo hned čtrnáct nových hráčů. Spolu s tím se změnil také realizační tým. Uvnitř článku najdete předsezonní rozhovor s novým lodivodem FK Jablonec Radoslavem Látalem.

Základním stavebním kamenem letních změn bylo povolání zkušeného trenéra Radoslava Látala, který působil v minulosti nejen v české lize, ale trénoval také na Slovensku nebo v Polsku. Jako hráč zářil v německé Bundeslize a úspěšně reprezentoval Českou republiku v dresu národního týmu. Prvním asistentem trenéra Látala je Tomáš Čížek, bývalý hráč Jablonce, Sparty, Bohemians a řady ruských klubů, domácí jablonecký patriot již delší dobu trénuje v jabloneckém klubu. Druhým asistentem a zároveň vedoucím mužstva je Jan Krob, který ještě v minulé sezóně působil na druhé straně v kabině hráčů, kvůli vleklému zranění se však rozhodl přesunout do jiné role. Péči našim brankářům dává bývalý vynikající brankář Oldřich Pařízek, který se prosadil jako hráč a trenér nejen v české lize včetně Jablonce, ale také v zahraničí.

Noví hráči a jejich forma působení:

Vilém Fendrich #28, brankář, nar. 21. 1. 1991, po konci smlouvy v Olomouci

Vojtěch Myška #30, brankář, nar. 16. 3. 2004, po konci smlouvy na Žižkově

Haiderson Hurtado #2, obránce, nar. 25. 11. 1995, přestup z MFK Skalica

Matěj Polidar #21, obránce, nar. 20. 12. 1999, jednání se Spartou o formě působení

Adrián Slávik #27, obránce, nar. 12. 4. 1999, po konci smlouvy v Banské Bystrici

Daniel Souček #14, obránce, nar. 18. 7. 1998, přestup z Dukly Praha

Nemanja Tekijaški #4, obránce, nar. 2. 3. 1997, po konci smlouvy v Termalica B-B

Alexis Alegue #33, záložník, nar. 23. 12. 1996, přestup z MFK Vyškov

Patrik Schön #10, záložník, útočník, nar. 12. 3. 1998, přestup z FK Varnsdorf

Filip Souček #6, záložník, nar. 18. 9. 2000, jednání se Spartou o formě působení

Vakhtang Tchanturishvili #77, záložník, nar. 5. 8. 1993, po konci smlouvy ve Zlíně

Václav Drchal #23, útočník, nar. 25. 7. 1999, jednání se Spartou o formě působení

Matouš Krulich #37, útočník, nar. 19. 4. 2005, po konci smlouvy v FC Turín

Matěj Náprstek #11, útočník, nar. 27. 7. 2003, po konci smlouvy v Norimberku


Látal byl s přípravou spokojen. Tlak bude, los je brutální, řekl

Už jen dny zbývají do startu nového ligového ročníku. Jak je Jablonec připraven?

Nálada je dobá. Co jsme chtěli, to jsme splnili. Herní soustředění v Itálii bylo velmi kvalitní. Žádné překážky nevidím. Takže panuje spokojenost.

V Jablonci nastal v létě třesk v kádru. V týmu je hned čtrnáct nových tváří.

I já jsem přišel do nového prostřední. Bylo dobře, že hráči se zapojili brzy do tréninku. Pracovat jsem s nimi mohl hned od začátku. Tým se sžíval s herním systém, který budeme chtít hrát. Vyšly nám i zápasy v přípravě. Byl jsem maximálně spokojený. Ale je jasné, že přípravný a mistrovský zápas je něco jiného. Jsem zvědav, jak se nám bude dařit v lize. Asi to bude chtít trochu času, protože máme v týmu spoustu nových hráčů. Ale všichni zapadli dobře a dobře se aklimatizovali.

Razantní přestavba kádru byla vaše představa?

Moje ani ne, ale pana majitele. Pan Pelta chtěl kádr obměnit, už když semnou probíhaly jednání. Říkal, že chce udělat velkou obměnu.

Kam tedy míří ambice ohledně umístění Jablonce letos?

Chceme napravit dva předchozí roky, kdy Jablonec hrál ve spodní části. Chceme se posunout trošku výš. Trochu problémem ale je přestavba hřiště.

Právě proto začínáme třikrát venku. Zažil jste někdy těžší začátek sezony, než má Jablonec letos na startu podzimu?

To ne. Dá se ale říct, že to je brutální. První tři zápasy máme venku. Celkem z devíti zápasů máme šest venku. Nejhorší na tom je, že doma máme ještě z toho Spartu, Slavii a derby s Libercem. Vylosování je to těžké. Když jsme si vylosování přečetli, tak to byla pro nás rána. Ale teď už to tak bereme jako realitu a doufám, že se s tím popasujeme. Víme, že vstup do ligy je velice důležitý.

Jste z tohoto důvodu nějak nervózní?

Ne, to v žádném případě! Nálada v týmu je bojová, tréninky probíhají dobře. Zrovna ve středu jsme měli vynikající dva tréninky. Kluci jsou naladění dobře, teď to jen musejí prodat na hřišti.

Na nové hřiště se ale už těšíte, ne?

Vím, že se tu často s terénem bojovalo. Často i na úkor kvality hry. Jablonec má hodně fotbalistů, kteří jsou silní na míči. Ale když tomu překáží terén, je to pak těžké. Bereme jako velké plus, že se nám zlepší hřiště. Doufám, že tu kvalitu budeme moci předvádět i v domácích zápasech.

Jste připraven na tlak?

Všude jste pod tlakem a odpovědnost vnímám. Trenéři jsou všude pod tlakem a presem, aby výsledky byly a hráli jsme co nejvýše. Ale jsem tu maximálně spokojený. S panem majitelem se mi velmi dobře spolupracuje.

Složení kádru už je definitivní, nebo vás ještě někde tlačí bota?

Ještě nás malinko tlačí. Kdyby dorazila ještě jedna posila do ofenzívy, tak bych byl spokojený. I kádru by to asi pomohlo, ale jinak jsem se složením týmu spokojený.

Základní jedenáctku pro nedělní utkání v Mladé Boleslavi už máte v hlavě?

Už mám. Jen jedno místo mi tam hapruje. Ale jsou to příjemné myšlenky, vybírat z takových hráčů, kteří do něj zapadli a utvořili toto mužstvo.

Budete na lavičce spíše klidný, nebo bouřlivák typu Petra Rady?

Klidný asi nebudu. Pan Rada asi taky ne, ale občas bouřlivák bývám (úsměv).


Author Jan Bendl
Sdílet článek