Article image

Vomáčka hodnotí skončenou sezonu akademie. Co si pochvaluje?

Jaký byl fotbalový ročník 2022/2023 na úseku jablonecké mládeže? O tom, co se povedlo a kde je naopak potřeba přidat, jsme si po skončení sezony povídali s ředitelem Fotbalové akademie Benjaminem Vomáčkou.

Co váš potěšilo na úseku mládeže v právě skončené sezoně?

V určitých kategoriích vidíme progres. Herně i výsledkově se dokážeme vyrovnat už i větším akademiím, než jsme my. Z mého pohledu se mi zdá, že se posouvá i tréninkový proces směrem ke kvalitě, hlavně v těch nižších kategoriích, a z toho mám radost. Napříč kategoriemi se mi zdá, že se tréninkový proces posouvá.

A kde hledat rezervy?

V tomto směru je pro nás největší téma asi Žákovská liga. Poslední roky se v ní pohybujeme na chvostu tabulky. Větší akademie, které mají ve svém kraji i regionální akademie, mají asi i větší výběr. Konkurenci mezi dětmi pak mají logicky větší. Ale i s tímhle se snažíme bojovat a dělat pro to všechno. V tomhle směru nás ale tlačí bota asi nejvíce. Neřekl bych však, že by to bylo nějakou naší nekvalitou. Kraje, které hrají ligu s námi, mají větší výběr kluků a větší spádovou oblast. Z tohoto pohledu to máme mnohem těžší než ostatní. Přesto se snažíme s tím bojovat a z dětí dostat maximum. Neříkám, že se nám to vždy daří, ale nějaké parametry i žákovské kategorii máme také.

Naopak, co se povedlo?

Určitě dorosty. Ač to možná nevypadá podle tabulkových umístění. Starší dorost a v návaznosti i všechny další hráli svoje soutěže s ročníky o rok či dva mladšími hráči. V zimě jsme totiž přesunuli šest dorostenců do B-týmu, v návaznosti k tomu se nám pak vše poposouvalo v dorosteneckých kategoriích. Starší dorost U19 hrál s plno hráči z U17, povedlo se nám zabudovat mladší kluky do kategorie U19. Věřím tomu, že se nám to vrátí a že bychom třeba už v příští sezoně mohli hrát na špici. Mladší kluci kvalitu ukázali a mají nakročeno do U19 a pak do dospělého fotbalu. Celkově se dle mého tedy povedl přechod dorostenců do B mužstva a mladších dorostenců do starších dorostenců.

Vyhlídky do budoucna jsou tedy optimistické?

Snažíme se pracovat dobře už od nejmenších dětí. Když se nastaví proces a koncepce, tak věřím, že se nám to za pár let vrátí jak v žácích, tak i dorostech.

K tomu všemu vám letos začala sloužit nově otevřená nafukovací hala, po které jste dlouho volali.

Hala nám jednoznačně pomohla. Nejen tím, že je to pro nás další hřiště, kde se dá trénovat. V našich podmínkách v Jablonci je pro nás taková hala něco neskutečného. Jsme za ní strašně rádi! Ještě jednou velké dík všem, kdo se o ní zasloužili!

Nyní už se blíží zase začátek nové sezony. Chystáte nějaké změny v realizačních týmech akademie?

Se všemi trenéry jsem už mluvil. K nějakým přesunům došlo, s někým ještě jednáme. Ale zhruba 90 % trenérů zůstává u svých týmů. Někteří se jen malinko přehodili v kategoriích, ale to je asi normální. Akademie tak zůstala z větší části pohromadě.

Vidíte v naší akademii nějaké talenty, z kterých by jednou mohli vyrůst hráči pro ligu?

Vidím, že tu máme kluky a děti, kteří by jednou velký fotbal hrát mohli. Snažíme se s nimi pracovat. O některé je už nyní zájem i z větších klubů. Individuality vychováváme dobré a já věřím, že jednou v budoucnu bychom tu mohli zase vychovat nějakého zajímavého fotbalistu pro ligu nebo zahraničí. Jsem rád, že v mých očích a očích mých kolegů, tady takové typy fotbalistů máme. Jen na nich musíme pracovat a jak se říká, ty diamanty leštit.


Author Jan Bendl
Sdílet článek