Article image

Na Střelnici v posledním zápase sezony hostíme Teplice

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Teplice
0:2
FORTUNA:LIGA skupina o zachránu, 5. kolo ne 28. 5. 2023, 17:00
Reportáž

V posledním utkání sezony FORTUNA:LIGY ročníku 2022/2023 přivítají jablonečtí fotbalisté v neděli na Střelnici Teplice. Oba severočeské kluby jsou již zachráněné a jejich souboj udělá definitivní tečku za letošní sezonou.

Tým z lázeňského města se loni zachránil až v nevyzpytatelné baráži s druholigovou Vlašimí. Letos měl podobně nakročeno, jenže když bylo žlutomodrým nejhůře, přišla na začátku března výměna hlavního kouče. Odvolaného Jiřího Jarošíka nahradil teplický šéftrenér mládeže Zdenko Frťala. Ten naposledy vedl v lize náš Jablonec, poté se po druholigových štacích ve Varnsdorfu a Hradci Králové vrátil do Teplic. A když bylo Teplickým nejhůře, chopil se tápajících Sklářů.

Pod jeho vedením nastal obrat, Teplice začaly bodovat a tabulkou stoupat vzhůru. Ač před týdnem prohráli jejich fotbalisté v Ostravě 1:2, přesto se mohli radovat ze záchrany, dopomohly jim k tomu totiž ostatní ligové výsledky, vítězství Jablonce nad Brnem i výhra Zlína v Pardubicích. „Byla to pro nás obrovská úleva. Dvě kola před koncem jsme byli zachráněni a vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjela, byl pro nás důležitý každý zápas. Jsme rádi, že kluci pochopili naši představu, jak by měli přistupovat k určitým věcem. Teď za to byli odměněni výsledky i záchranou,“ vydechl si šťastný Frťala.

Skláři by se rádi podobným stresovým ročníkům propříště vyhnuli. „Naše problémy mohly být způsobené i psychikou. Základní parametry jako je maximální agresivita a týmový výkon, to už kluci do své DNA dostali. Víme, kde máme problém. Teď věřím, že brzy přivedeme hráče, kteří přinesou do naší hry i větší kvalitu,“ má jasné představy o složení svého kádru teplický lodivod.

Ve středečním vloženém kole prohrály jak Teplice (1:2 v Ostravě), tak i Jablonec (0:2 v Pardubicích). Ve skupině o záchranu zbývá ale vyřešit poslední a to nejdůležitější tajenku. Kdo sestoupí přímo do druhé ligy z posledního místa. Rozhodne se až v posledním kole v zápase mezi Brnem a Zlínem. Přičemž Brno musí vyhrát, Zlínu stačí k baráži i remíza.

V zápase mezi Jabloncem a Teplicemi zdánlivě už o nic nejde, ale náš kouč David Horejš tento aspekt vůbec nebere. „Je to další ligové utkání. Každý z nás v něm hájí barvy Jablonce a vždycky musí hrát naplno. O nějakých variantách sestavy a možných změnách uvažujeme. Ale uvidíme podle aktuálního zdravotního stavu. Někteří hráči by si tu šanci dostat zasloužili,“ říká před posledním zápasem sezony kouč Jablonce David Horejš.

Při souboji dnešních soupeřů je nejčastějším výsledkem skore 1:0. To ale neplatí v letošní sezoně, kdy v obou odehraných zápasech padlo vždy pět po pěti brankách. Nejdříve jsme na podzim prohráli na Stínadlech v přestřelce 2:3, jarní odveta na zasněžené Střelnici zase přinesla výhru Jablonci 4:1. Celková bilance je mírně příznivá pro Jablonec, který vyhrál 21 zápasů, Teplice 16 a 18 duelů skončilo remízou.

Jak dopadne vzájemný ligový duel s pořadovým číslem 56, po kterém končí letošní ligová sezona?


Utkání začíná v neděli 28. května od 17 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Křepský - Horák, Šafránková

Delegát: Král, Adamec

VAR: Kocourek

AVAR: Machač


Author Jan Bendl
Sdílet článek