Article image

Hübschman: Musíme hrát aktivně

Team logo Team logo
FC Viktoria Plzeň FK Jablonec
3:1
ePojisteni.cz liga, 13. kolo ne 6. 11. 2016, 19:15
Reportáž

Poslední dva ligové zápasy odehrál náš kapitán na pozici stopera. Před Plzní nabádá Tomáš Hüsbchman k aktivní hře. !Zalézt dozadu by bylo jen čekání na gól," říká v rozhovoru.

Máme za sebou po určitých změnách dva vydařené zápasy. Dá se již teď říct, že je podzimní herní krize za námi?

Těžko říct, jestli je krize za námi. Ale jak jsi říkal, oba zápasy dopadly mnohem líp, než co jsme hráli předtím. Hlavně herně, v Příbrami i výsledkově. Z mého pohledu jsem nebyl spokojený s obdrženými góly. To nás provází celý podzim. Potom se těžko dělají dobré výsledky. Často nám ani dva vstřelené góly nestačí na vítězství. Poslední zápas se Slavií ukázal, že jsme schopní jako tým hrát i dozadu. Dá se říct, že Slavia měla nějaké střely, ale že by si vytvořila gólovou příležitost, tak to ne. To mě těší, a jestli to takhle bude pokračovat, tak to bude dobré a výsledky přijdou.

Je povzbuzující, že se zlepšil i herní projev pod trenérem Kluckým?

Je dobře, že se zvedla i naše hra. Se Slavií druhou půli jsme byli jasně lepší a byla to jen otázka toho, že jsme nedokázali dát gól. Myslím si, že po dlouhé době se na to dalo i koukat. Některé naše akce byly cílené, nebylo to žádné nakopávání na náhodou a čekání na odražený balon. Objevily se tam věci, které bychom chtěli ukazovat častěji a šancí si vytvořili co nejvíc. A samozřejmě nějakou z nich proměnili. Co se týče změny trenéra, tak to určitě přineslo nějaký impulz do týmu. Máme určité zdravotní problémy, dá se říct, že v posledních dvou zápasech naše lavička nebyla až tak nabitá, se Slavií nebyla ani plná. Možná to tým trochu semklo, před Slavií jsme během celého týdne viděli, že nás ani víc nebude a je to na těch, co tu zůstali a jsou zdravotně způsobilí jít do zápasu.

Může nám pomoct na sebevědomí, že jsme dokázali eliminovat nebezpečnou Slavii a nepustili jsme je prakticky do žádné šance?

Já myslím, že jo. Je ale zase potřeba na to koukat tak, že nehrál Škoda, který je pro Slavii důležitý do ofenzivy. Na druhou stranu tam hrál Mešanovič, který je gólový. Jsem rád, že se celému týmu podařilo ubránit nejen jednoho nebo dva útočníky, ale Slavia má nebezpečné hráče i v záloze. Všichni se dokážou dostat do šance a proměnit ji. Zjistili jsme, že jsme schopní pracovat do obrany jako celý tým a vyvarovat se individuálních chyb. To nás sráželo v předchozích zápasech. Jak říkal trenér, nastavili jsme si vysokou laťku, uhráli jsme zápas s nulou, poctivě a dobře jsme bránili a dostávali jsme se do rychlých protiútoků nebo kombinací dopředu. Tuhle laťku musíme udržet a spíš to ještě zlepšovat, abychom ty akce dokázali zakončovat.

Cítíš taky, že je i na tréninku větší pohoda, co z nás spadla taková ta „deka“?

Samozřejmě nám ohromně pomohl zápas s Příbramí. Bohužel i předtím to na trénincích nevypadalo špatně, ale přišel zápas a nás srážely individuální chyby a obdržené branky, které jsme dostali. A neřekl bych, že hráči začali trénovat jinak, nebo že jsou lepší. Je to hlavně o psychice a ta tady byla v tu danou chvíli špatná. Po Příbrami, kdy jsme po dlouhé době vyhráli, jsme si více věřili. A do zápasu se Slavií jsme šli s tím, že rozhodně nechceme prohrát. Pak se ukázalo, že jsme měli i na víc, než jen na bod.

Čeká nás zápas u úřadujícího mistra v Plzni. Co od zápasu očekáváš? Sledoval jsi pohárové vystoupení Plzně ve čtvrtek?

Viděl jsem zápas v Evropské lize a viděl jsem samozřejmě i zápas, kdy hráli na Dukle. Je to obhájce titulu a mají hodně silný kádr, v tabulce jsou na prvním až druhém místě. Plzeň se doma bude prezentovat pořád stejně, snaží se držet balon, kontrolovat zápas, dostat se do šancí a zatlačit soupeře před jeho šestnáctku, aby vytvořili tlak. Fanoušci je poženou dopředu a budou chtít co nejvíc akcí u našeho vápna. Musíme k tomu přistoupit tak, jako k zápasu se Slavií. Pokud ale budeme zalezlí před šestnáctkou, tak je to čekání na gól a ta hra by k úspěchu nevedla. Musíme být aktivní a snažit se napadat hráče už v záloze, aby se nedostali na balon. Uvidíme, do čeho až nás Plzeň pustí, anebo kde budeme mít kvalitu, abychom Plzeň přehráli.

V posledních dvou zápasech nastoupili de facto dvě stejné sestavy, jen s tím, že se někteří hráči otočili na postech. Může to mít také vliv na větší pohodu hráčů?

Nás asi i trošičku donutila zdravotní situace, nebylo tam moc variant, jak to změnit nebo jak to posílit. A vzhledem k tomu, že zápas v Příbrami byl vítězný, tak se trenér rozhodl to neměnit. Byť byly změny na postech. Tenhle týden se uzdravili Martin Nový s Josefem Bazalem, kteří minulý týden nebyli k dispozici. Takže těch variant je těch zase trochu víc. Uvidíme, jestli se teď něco bude měnit, ale to je spíš otázka na trenéra.

Teď nastupuješ na pozici stopera. Vyhovuje ti, že máš celé hřiště před sebou a můžeš tak řídit prakticky hru celého týmu? A přesným dlouhým centrem také zakládáš útočné akce, jako pas na Standu Tecla a následná šance Martina Doležala ve druhém poločase.

Tu situaci se Standou si pamatuji, to vyplynulo ze situace. Od Hanyho (Matěj Hanousek) jsem dostal balon dozadu a druhá strana na kříž byla docela volná. Standa tím, že je útočník, tak cítí tyhle náběhy, kdy si chodí za obranu. Viděl jsem ho tam a snažil jsem se mu to tam dát. A co se týče mé pozice na stoperu, tak to bylo i situací v týmu. Máme zraněné oba stopery, kteří tady pravidelně hráli. Trošku nám scházel jejich klid a komunikace. Trenér se rozhodl, že mě tam postaví. Teď se to zvládlo a se Slavií to bylo i herně lepší. Kluci v záloze to odehráli v klidu, i pro nás pro stopery a obránce to je pak jednodušší. Musím říct, že kluci plnili to, co jsme po nich s Vojtou Kubistou chtěli. Na stoperu je více času na mluvení a organizování hry. Pokud se to zvládne, tak mají obránci méně práce. Spoustu práce udělají střední, nebo krajní záložníci. Často je to o pár metrech, které stačí doběhnout. Bohužel nám tohle v začátku soutěže chybělo.

V minulé sezoně jsme v Plzni vyhráli. Bylo by určitě fajn to v neděli zopakovat, že?

Zápas si dobře pamatuji, není to zase tak dlouho. Nechci říct, že ten zápas nebyl pro Plzeň důležitý, když už měli jistý titul, nechtěli doma prohrát. Ale trochu z nich spadl stres a zodpovědnost z toho, že musí získat titul. Už tam asi nebyla taková koncentrace od prvních minut, jako by byla jindy. A samozřejmě my jsme toho využili. Nám se povedlo dát gól po rychlé rozehrávce standardky, pak jsme přidali druhý. Dá se říct, že jsme byli pak uvolnění. Plzeň si pak uvědomila vážnost situace a chtěla to doma zvládnout. Ve druhém poločase jsme sice dostali gól, ale myslím si, že jsme to pak odbránili náš vítězný výsledek. Teď si myslím, že to bude trochu jiný zápas. 


Author Martin Bergman
Sdílet článek