Article image

Před pauzou míříme na pažit mistra

Team logo Team logo
FC Viktoria Plzeň FK Jablonec
3:1
ePojisteni.cz liga, 13. kolo ne 6. 11. 2016, 19:15
Reportáž

Před další reprezentační pauzou zajíždí náš tým na půdu úřadujícího mistra. První listopadovou neděli jablonečtí uzavřou program 13. kola e-Pojisteni.cz ligy na pažitu Viktorie Plzeň.

Letní změny v Plzni se tentokrát týkaly jak hráčského, tak realizačního týmu. Ligový A-tým převzal po Karlu Krejčím dosavadní trenér Bohemians Roman Pivarník. Slovenský lodivod přivítal mezi nováčky talentovaného mládežnického reprezentanta Hromadu, zlínského Poznara, Albánce Ergyse Kace či navrátilce Bakoše. Naopak s kabinou se i v průběhu sezony loučili Vaněk, Rajtoral, Kolář, Vůch, Mahmutovič, Fořt i Končal, který zamířil do našeho Jablonce.

Západočeši v létě opět bojovali o účast v Lize mistrů, se štěstím se jim podařilo přejít přes Karabach, ale v dalším kole neuspěli s bulharským Razgradem. Alespoň postup o jedno předkolo tak Viktorii zajistil podzimní účast ve skupinové fázi Evropské ligy. Po boku AS Řím, Austrie Vídeň a Astra Giurgiu jí ale patří i po čtvrtečním utkání v Rumunsku (1:1) poslední místo ve skupině, na vítězství v evropských pohárech už plzeňští čekají třináct duelů.

Plzeň se vyrovnává s nabitým programem. Začátek sezony neměla zrovna dobrý, kromě vyřazení z předkol Ligy mistrů, nezvládla dva ligové domácí zápasy, remizovala s Jihlavou a prohrála se Zlínem. I proto přišly ve Štruncových sadech první opatření. „Úvod sezony nebyl po herní stránce ideální. Po důkladné analýze jsme se rozhodli pro změny, které by dříve nebo později byly nevyhnutelné. Chceme být i nadále úspěšní, a proto musíme myslet i na budoucnost,“ vysvětloval k dalšímu pohybu v kádru generální manažer Viktorie Šádek.

V lize se Plzeň poté odrazila k pěti výhrám v řadě, které přerušila až remíza 1:1 na hřišti Slovácka. I když Pivarníkův tým vypadl z MOL Cupu na hřišti druholigové Opavy, v ligové soutěži se už po posledním ligovém a vítězství na Dukle Západočeši vydrápali na toužené první místo ligové tabulky.

Jablonec zažívá po výměně trenéra obrat k lepšímu. Nový kouč Zdeněk Klucký s týmem získal ve dvou zápasech čtyři body. Po vítězství v Příbrami přišla domácí bezbranková remíza se Slávií, při které byli naši hráči mnohem blíže k vítězství, než favorizovaný soupeř. Jablonecký trenér neskládá zbraně ani na půdě úřadujícího mistra. „Čeká nás další nesmírně těžké utkání. Plzeň je na prvním místě v lize, v domácím prostředí téměř všechno vyhrává, jsou zvyklí doma hodně útočit. Pro nás je to podobně těžké mužstvo, jako byla Slavia. Nechci na to spoléhat, ale ve čtvrtek hráli pohár v Rumunsku, přeci jen nemají možnost postavit dvě jedenáctky, tak by se určitá únava z cestování a zápasu mohla projevit,“ říká před zápasem trenér Zdeněk Klucký.

Po vydařeném domácím utkání se Slavií Praha trenér Klucký věří, že můžeme uspět také v Plzni. „My se na soupeře připravujeme jako na Slavii. V domácím utkání proti Slavii si kluci výkonem zvedli laťku. Říkal jsem jim v hodnocení zápasu, že nemůžeme jít pod tu laťku. Každý zápas musí pracovat takhle, jako v tomto zápase. A s tímhle jedeme do Plzně. Jedeme tam odevzdat co nejlepší výkon, pokud k tomu přistoupí jako doma, mohlo by nám to přinést nějaké ovoce,“ míní Klucký. 

Ve vzájemných duelech nedělních soupeřů nebývá o branky nouze. Loni se jabloneckým podařilo v závěru soutěže zvítězit ve Štruncových sadech 2:1. Výjimkou nejsou ale i divoké ligové či pohárové přestřelky 1:6, 4:3, 3:2, 2:4 a tak se mají diváci na co těšit snad i tentokrát.


Utkání začíná v neděli 6. listopadu od 19:15 hodin v Doosan Aréně v Plzni

Rozhodčí: Zelinka Miroslav - Paták Jan, Kříž Jiří

Delegát: Lávička Jan, Valeš Zdeněk


Author Jan Bendl
Sdílet článek