Article image

Tyto týmy nám dříve dělaly problémy, shodli se hráči

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Mladá Boleslav
1:0
Synot liga, 14. kolo so 8. 11. 2014, 20:15
Reportáž

Ještě v loňské sezoně měl jablonecký tým problémy dotahovat utkání se svými konkurenty do vítězných konců. Letos se mu to prozatím daří. Utnul už nepříjemné serie bez vítězství s Teplicemi, Libercem i Mladou Boleslaví, což kvitují i samotní hráči.

Kopic: I nejtěsnější výsledek za tři body bereme

Dnes jste dokázali porazit pátou Mladou Boleslav a před nedělními zápasy největších konkurentů jste se vyhoupli na druhé místo za Spartu. Navíc první trojice už odskakuje poměrně značným bodovým rozdílem.

Hodně jsme teď odskočili. Dá se říci, že vepředu jsme už teď jen tři, my, Sparta a Plzeň. Máme i dobrou pozici, popereme se o to. Útočíme na ně zezadu a nejsme pod žádným tlakem. Vyhovuje nám to.

Proti mladoboleslavskému týmu jste se dokázali prosadit gólově jen jednou. Co podle vás sobotní šlágr kola rozhodlo?

Boleslav hrála hlavně na začátku velmi dobře. Čekala na naše chyby, podobně jako před týdnem Liberec. Jejich hráči chodili do brejků a pár nebezpečných protiútoků tam měli. Ty jsme přežili a i my jsme měli čtyři – pět gólových šancí. Dali jsme sice jen jeden gól, ale dneska stačí (úsměv).

Nezdá se vám, že měníte historii? Vyhráli jste v Liberci, doma se vám poslední doky nedařilo proti Teplicím ani Boleslavi a ze všech těch zápasů máte po třech bodech!

Je to pravda. Najednou se všechny ty série mažou a já doufám, že to bude pokračovat. Máme to strašně dobře rozjeté a byla by velká škoda, kdyby nám někdo bodově utekl. Jedeme teď do Ostravy a máme doma Plzeň, v obou těch zápasech chceme maximálně bodovat!

Vy osobně jste mezi čtveřicí hráčů, z kterých po víkendu reprezentační kouč Vrba donominuje ještě jedno jméno pro kvalifikační duel s Islandem. Myslel jste na to při zápase s Boleslaví?

Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Je to reprezentace. S Pospou (Martin Pospíšil) jsme se o tom bavili v kabině, že by to bylo super, jít do reprezentace. Neřekl bych, že jsem se na to nějak upínal, chtěl jsem samozřejmě dát gól, ale to chci v každém zápase.

Jak se vám ten zápas vaším pohledem povedl? Upozornil jste na sebe dostatečně?

Myslím si, že jsem tam měl docela dobré přihrávky před bránu. Pár šancí jsem připravil, škoda jen, že jsem dobře nevyřešil ten poslední brejk, jak jsem šel jeden na jednoho na toho stopera. Celkově z toho dnešního zápasu mám ale dobrý pocit.

V té zmiňované dodatečné nominaci je i váš spoluhráč Martin Pospíšil. Jenže kouč povolá jen jedno jméno. Dá se říci, že to byl dneska mezi vámi boj kdo z koho?

(úsměv) Né to ne, ale říkali jsme si, že kdybychom šli snad sami na branku, tak že si nenahrajeme (smích). Nejlepší by bylo, kdybychom tam byli oba dva, tak uvidíme, jak to dopadne.

Důležité je, že oproti dřívějšku zvládáme zápasy v koncovce, řekl po zápase levý obránce Filip Novák

Diváci na stadionu a u televizních obrazovek viděli zajímavý fotbal. Souhlasíte?

Určitě. Bylo to zajímavé od začátku až do konce. Bylo hodně šancí, obě mužstva se snažila hrát dopředu a to se musí líbit. Boleslav tady hrála dobře. Byla hodně důrazná a než jsme se s tím srovnali, chvíli nám to trvalo. Ve druhé půli jsme dali gól a jsme moc šťastní, že jsme opět vyhráli.

Boleslav byla hodně silným soupeřem.

To určitě. Jak už jsem řekl, byla hodně důrazná v osobních soubojích a také měla dobré hlavičkáře. Naštěstí jsme si tohle všechno pohlídali, ale byl to pro nás hodně těžkej zápas.   

Jste na předních místech ligové tabulky, na to se asi dívá dobře.

Je to hezký, ale na druhou stranu se díváme stále dopředu a víme, že to ještě nekončí. My jdeme do každého zápasu vyhrát, a když to takhle půjde dál, tak budeme rádi.

Jaká je v současné době atmosféra v mužstvu?

Uvolněná. Těší nás naše umístění v tabulce, ale že bychom to stále probírali, tak to ne. Ale je vidět, že panuje celková spokojenost.

V předcházejících zápasech jste Teplice ani Boleslav doma neporazili, teď je však situace jiná.

Je to tak. Tahle mužstva nám vždycky doma dělala problémy a jsme rádi, že to je už jinak. Hlavně nám na sebevědomí moc pomohla výhra v Liberci. A taky jsme moc rádi, že jsme potěšili naše fanoušky. Výhru od nás čekali a byli jsme pod tlakem. Ale i když se nám hlavně v první půli tolik nedařilo, nakonec jsme vyhráli.

Vraťme se ještě k zápasu s Libercem, kdy jste vstřelili gól, ale Tomáš Hübschman se s vámi neradoval a šel něco řešit s trenérem.

Tak Tom ten tým na hřišti vede a proto si šel pro pokyny. Kapitánskou pásku nosí právem a všichni z něho máme respekt. Na druhou stranu je to úplně normální kluk, na nic si nehraje a tým velice dobře stmeluje.

Zdá se, že se vám začínají dařit standardky.

Některé nám vycházejí a některé ne, ale furt se snažíme je na tréninku pilovat. Trenér vždycky s něčím přijde a tak to zkoušíme.     

Zmínil jste se o vašem sebevědomí. Co to dělá s hráčem?

Každej z nás si víc dovolíme. Jsme silnější v kombinaci, nasazení, víc si věříme a to se projevuje na hřišti. Ale stále myslíme na to, že je před námi necelá půlka sezóny, takže toho máme před sebou ještě hodně. Je třeba si to pohlídat a hrát furt stejně.       

Po Liberci jste zvládli další těžký zápas.

Máte pravdu. Teď se nám ohromně daří a jsme za to rádi. Důležité je, že zápasy zvládáme i na konci. V tomhle jsme měli dřív problémy a vzpomínám si, jak jsme několik zápasů ke konci ztratili. Teď je v mužstvu větší odhodlání to zvládnout, máme i lepší disciplínu a v defenzívě se to projevuje.

{video}


Author Jan Bendl
Sdílet článek