Article image

Ohlasy z kabiny vítězů Podještědského derby

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
0:1
Synot liga, 13. kolo ne 2. 11. 2014, 15:45
Reportáž

Vítězný pokřik z jablonecké kabiny ještě hodně dlouho zněl v útrobách libereckého stadionu. Jablonec ovládl Podještědské derby a hráči si spolu s fanoušky užívali historické vítězství na hřišti největšího rivala.

Jsem moc rád, že nás můj gól dovedl k historickému vítězství, řekl po utkání střelec gólu Martin Doležal.

Gratuluji k prvnímu historickému vítězství v Liberci. Jaká byla pozápasová euforie, zvlášť když jste ještě dostali pohár pro vítěze Podještědského derby?

Pro nás všechny je to skvělý pocit. Poprvé se nám tady podařilo zvítězit a jsme šťastni, že to konečně vyšlo.

Liberec byl v první půli lepším týmem. Dvakrát trefil tyč. Kdyby dal alespoň jeden gól, derby by se možná odvíjelo jinak.

Je to tak. Liberec byl v první půli lepší než my. Ztráceli jsme hodně balonů a domácí kombinovali líp než my. Nešla nám moc rozehrávka, a proto jsme se to snažili ve druhé půli zjednodušit. Když to nešlo v klidu rozehrát, tak jsme balon radši nakopli. Ve druhé půli jsme byli jednoznačně lepší. Měli jsme hodně standardek a naštěstí jedna z toho vyšla a byl z toho rozhodující gól. Takže se dá říct, že Liberec byl lepší v první půli, my ve druhé. 

O poločase jste se asi museli hodně hecovat, zápas byl hodně náročný na psychiku.

Tak náročné to na psychiku bylo hodně. Moc jsme chtěli udělat radost našim fanouškům, kteří byli lepší než ti domácí a moc nám pomohli. Trenér nám něco k tomu řekl a to jsme začali v druhé půli plnit. Myslím si, že jsme měli i víc sil než domácí. V konci tam byly nějaké závary, ale naštěstí jsme to uhráli do vítězného konce.

Co ta vaše šance?

Trenér mi vždycky říká, ať to tam zavírám a většinou to Perňa (Pernica) tečuje. Takže jsem rád, že se to dostalo až ke mně a nebyl problém gól dát. Jsem moc rád, že jsem ho dal a že nás dovedl k historickému vítězství.  

V posledních zápasech máte formu a rozhodujete zápasy ze standardních situací. Spoléháte hodně na tuhle zbraň? 

Máte pravdu, že nám v posledních zápasech vycházejí. Je to jedna z našich předností a stále se ji snažíme na trénincích ještě pilovat. I dneska se to ukázalo jako šťastná varianta. 

Po zápase byl slyšet jablonecký vítězný pokřik až o dvě patra výš. Liberečtí říkají, že derby s Jabloncem je pro ně neobyčejný zápas a pokud vyhrají, že vždycky slaví. Budete i vy slavit?

Slavit asi nějak extra nebudem, protože sezóna ještě neskončila a chceme se vést na vítězné vlně. Navíc nás za týden doma čeká silná Boleslav a chtěli bychom potvrdit třemi body dnešní vítězství. Ať dneska slaví hlavně naši fanoušci, usmívá se Martin Doležal.

Dnešní vítězství vás posunulo na jednobodový dostřel Spartě. Měli jste to v hlavách, nebo jste se soustředili na to, co se děje tady na stadionu?

Včerejší zápas Sparty s Plzní většina z nás asi sledovala, ale v dnešním derby jsme se soustředili sami na sebe. Chtěli jsme ho zvládnout a je jen dobře, že jsme odskočili Boleslavi a Baníku Ostrava. A že jsme se přiblížili na bod Spartě, je pro nás jedině dobře. 

Hrál jsem tady počtvrté a konečně se to podařilo, hovořil po zápase spokojený Honza Kopic

Honzo, je vidět, že jste hodně spokojený.

Kdo by nebyl. Hrál jsem tady počtvrté a konečně se podařilo zvítězit. Ale musím říct, že Liberec byl v začátku lepší a v první půli měl asi tři tutové šance. Ty kdyby proměnil, tak by to pro nás bylo hodně těžké. Naštěstí to nedal a ve druhém poločase se to otočilo. Lepší jsme byli my a z nacvičené standardky jsme dali gól, který nás přivedl k vítězství.

Co se s vámi v první půli dělo?

Nevím. Liberec měl hned v začátku dvě nepříjemné standardky a balony se snažil nakopávat za naše obránce. Domácí hráli jednoduše a my jsme prostě nestačili zachytávat jejich útoky. Ovšem my jsme jim to usnadnili, protože jsme hráli hodně pasivně a kazili jsme přihrávky.  

Co se dělo o poločase v kabině?

Samozřejmě jsme si něco k tomu řekli. Ve druhé půli jsme měli zjednodušit hru a pomáhat si dlouhými nákopy a z těch jsme se tam dostávali. Díky tomu jsme měli i hodně rohů a naštěstí se jeden z nich podařilo proměnit.

Trenér Šilhavý vypadá navenek klidně. Musel se po nepodařené první půlce hodně zlobit?

Kliďas? To říkáte Vy. Možná to navenek tak vypadá, ale já když hraju u lajny, tak ho slyším, jak nahlas gestikuluje a radí. I v kabině zvýšil hlas, ale že by do něčeho třeba kopal, tak to ne. Všechno proběhlo relativně v klidu, usmíval se dobře naladěný Honza.         

Před příchodem do Jablonce trenér Šilhavý působil v Liberci. Bude nějaké zápisné?

Bude. Říkal, že doveze chodské koláče. Doufám však, že se k němu přidají i další dva trenéři, protože v Liberci trénovali všichni tři, takže od každého něco čekáme. Možná bude i nějaké maso, ale necháme to na nich. Musí se o to nějak podělit.

Můžete prozradit, kdo z vás prožíval vítězství nejvíc?

Určitě nejvíc náš doktor Libor Hanuš. Jezdí s námi už hodně dlouho a ještě tady nevyhrál. Takhle se radovat jsem ho ještě neviděl.

Teď se vám bude po ulicích v Jablonci a v Liberci určitě chodit dobře.

Jasně. Konečně si můžeme říkat, že jsme derby v Liberci vyhráli i my. Už v tejdnu, když jsme potkávali lidi, tak nám říkali, že to musíme zvládnout. Někteří fanoušci si mysleli, že Liberec přejedem a jasně vyhrajem, ale my jsme věděli, že to bude těžkej soupeř a to se potvrdilo.

Navíc u krajského hejtmana převezmete putovní pohár, takže to bude taková třešnička na dortu.

Jo, máte pravdu. Vím o tom, že dostaneme pohár, takže tím líp pro nás.

Dnešním vítězstvím jste se přiblížili na bod Spartě. I toto byla motivace pro dnešní zápas?

Určitě. Věděli jsme, že když vyhrajeme, tak budeme bod za Spartou, ale větší motivace byla už konečně vyhrát derby v Liberci. Takže jsme víc mysleli na sebe než na bodový rozdíl od Sparty.

Nakonec jsme se prosadili naší hrou, spokojeně konstatoval brankář Vlastimil Hrubý

Asi bylo hodně zajímavé vidět vítězný zápas z branky.

To tedy jo. Ale musíme si přiznat, že se nám první půle vůbec nepovedla. Byli jsme málo v pohybu a hodně jsme kazili, ale naštěstí jsme v úvodu přežili dvě jejich standardky a pak i dvě tyčky. Myslím si, že nám odpočinek po první půli pomohl a ve druhé už to bylo o hodně lepší. Měli jsme tlak a z toho pramenilo i hodně standardek. Po jedné z nich jsme i dali gól, takže vládne velká spokojenost.  

O poločase bylo v kabině asi hodně rušno?

Ani ne, všechno proběhlo v klidu. Řekli jsme si, že to musíme dělat jinak. Trenéři nám vysvětlili, že máme zvednout hlavy a že máme na to, abychom se zlepšili. Takže jsem rád, že se to nakonec povedlo a vyhráli jsme.

Domácí hlavně v první půli už v zárodku napadali vaši rozehrávku a tím vám hru hodně znepříjemnili.      

Tím nám to hlavně v první půli hodně znepříjemnili. Hráli presink hodně vysoko a my jsme se vůbec nedostali do hry. Naštěstí se to v druhé půlce otočilo, takže můžeme být spokojeni.

Která situace byla pro vás nejtěžší?

Těch bylo víc. Ošemetné byly ty dva trestňáky. Moc jsem toho neviděl a čekal jsem až do poslední chvíle, ale naštěstí šly vedle. Pak přišly ty dvě tyče. Kdyby to při první trefil, tak to byl gól. Při té druhé jsem to naštěstí trošku líznul o balon rukou, takže se to dostalo na tyč. Při té druhé tyčce jsem měl nejtěžší zákrok.

V první půli nasadili domácí vysoké tempo, ale v druhém poločase jakoby jim trošku došlo sil.

Tak hlavně jsme se zlepšili my. Začali jsme předvádět tu naši hru, měli jsme hodně standardek a po jedné z nich jsme dali po nacvičeném signálu gól. Domácí jsme k ničemu nepustili, a když se jim zranil Pavelka, tak trošku odešla i ta jejich hra.

V Jablonci budou fanoušci oslavovat do pozdních nočních hodin. A co Vy?

Asi si taky půjdeme někam sednout a dáme si večeři. Ale vše proběhne v klidu, ještě není konec.         

{video}


Author Jan Bendl
Sdílet článek