Article image

Vyhráli jsme hlavně díky aktivitě v druhé půli, těšilo historické vítězství kouče Šilhavého

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
0:1
Synot liga, 13. kolo ne 2. 11. 2014, 15:45
Reportáž

Jablonec konečně uzavřel negativní bilanci na stadionu U Nisy. Prvním koučem, kterému se podařilo vyhrát na hřišti Slovanu je Jaroslav Šilhavý, které těšilo první vítězství jabloneckých barev na hřišti v Podještědském derby!

Trenér BAUMITu Jablonec Jaroslav Šilhavý se stal historicky prvním koučem, který s Jabloncem dokázal zvítězit na horké půdě Slovanu Liberec. „Přiznám se, že mám ale trochu smíšené pocity. Nedávno jsem tu ještě působil, zažil jsem tu hodně pohodového a dnes jsem tu byl trochu za vyvrhela. Nechci se vracet k mému odchodu, ale přiznávám, že mi bylo trochu smutno,“ reagoval trochu rozpačitě hned na úvod tiskové konference kouč, který nedávno změnil svého zaměstnavatele právě mezi největšími severočeskými rivaly. Někteří křiklouni z libereckých ochozů mu totiž dali najevo své názory, a hned zapomněli na úspěchy, kterých s jejich týmem nedávno dosáhl. „Mrzí mě to. Většina těch lidí spíš ocenila tu práci, kterou jsme tady vykonali. Lidi, kteří dávali najevo ty emoce z výsledku, to bych ani nechtěl dál komentovat, prostě je to pryč,“ mávnul rukou Šilhavý.

Jablonecký kouč se pak raději věnoval samotnému průběhu 41. Podještědského derby. „Série, která tu dneska skončila, tak za tu jsme samozřejmě rádi a v Liberci to je samozřejmě zase naopak. Domácí začali výborně, my jsme přežili ty dvě tyče, byli jsme docela překvapení z jejich agresivity, jednoduchosti a přechodové fáze. Celý poločas jsme se z toho nemohli dostat, ikdyž tam Doležal měl dobrou šanci,“ poznamenal k první pětačtyřiceti minutovce jablonecký trenér.

V druhém dějství už jablonečtí na hřišti kralovali, s jakými pokyny poslal kouč hráče do druhé půle? „V přestávce jsme si řekli několik taktických věcí. Hráči byli do té doby jakoby opaření, v klidu jsme si znovu řekli pokyny, které jsme v druhém poločase naplnily. Chtěli jsme zvýšit agresivitu, pohyb, odvahu, zjednodušit hru v přechodové fázi. Ze standardky jsme pak vstřelili gól. Domácí pak už nebyli tolik nebezpeční, jako v prvním poločase, ikdyž si myslím, že to bylo hlavně díky naší aktivitě,“ bilancoval Šilhavý.

Jablonec zlomil sérii libereckého prokletí a dotáhl se na druhou Spartu na rozdíl jediného bodu. „Sérii v Liberci jsme přerušili. Vždy je něco poprvé,“ uvedl dále Šilhavý. „Ale teď se soustředíme na další cíle, které jsou jasné, je to pohár UEFA. Chceme se držet suverénní dvojice Plzeň - Sparta. Snažíme se v každém zápase o vítězství. Víme, že liga je dlouhá, ale ta naše cesta je asi i správná,“ těší směr, kterým jablonecký tým jde trenéra Šilhavého.

Kouč BAUMITu v pondělí oslaví své 53. narozeniny a od hráčů tak dostal jeden předčasný dárek. „Kluci mi dali předčasný krásný dárek v podobě vítězství v derby, asi to neskončí jen u těch slibovaných koláčů, možná tam nakonec proběhne i ta zmiňovaná sekaná,“ o které kouč hovořil jako o zakázaném zboží do kabiny.

Jeho, celý realizační tým i natěšené fanoušky, včetně majitele Miroslava Pelty, jistě potěšil konečný výsledek. „Pan Pelta nám popřál už ráno hodně štěstí a projevil velké přání - vyhrát to derby. Myslím si, že i on má teď velkou radost z toho vítězství,“ prozradil kouč vítězů.  

Šilhavého překvapily i samotné oslavy vítězství po skončení zápasu. „Kluci tam vybalili trička, ani jsem vlastně nevěděl, co na nich je. Je to něco výjimečného, radost byla obrovská. Viděl jsem ty šťastné diváky, já si toho prostě považuju. Dvacet let je dlouhá doba a o to je to cennější to vítězství, který nás teď tolik těší je,“ uzavřel Šilhavý.

Domácího trenéra Samuela Slováka mrzely především neproměněné šance z prvního poločasu. „Ta prohra hodně mrzí. Z šancí, které jsme měli, jsme určitě měli dát alespoň jeden gól. Naopak jsme inkasovali ze standardky, ten zápas jsme si prostě prohráli svojí nedůsledností v jednom detailu,“ uvedl na tiskové konferenci liberecký kouč. „Soupeře jsme do vyložené šance nepustili a o to víc, ta porážka teď mrzí. Zápasu by více slušela remíza, v prvním poločase jsme byli vynikající, v druhém pak byl lepší Jablonec,“ mínil kouč Slovanu.

Jeho i celý liberecký tým má v probíhajícím ročníku problémy se zakončením. „Do šancí se sice dostaneme, ale bohužel je neproměňujeme. Souvisí to s kvalitou, ale i klidem. Musíme zlepšit efektivitu,“ plánuje do závěrečných kol kouč Slovanu Samuel Slovák.


Author Jan Bendl
Sdílet článek