Article image

Hübschman před derby: Půjdeme za vítězstvím, každá historie se dá změnit!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
0:1
Synot liga, 13. kolo ne 2. 11. 2014, 15:45
Reportáž

Do 41. Podještědského derby povede jablonecký BAUMIT s kapitánskou páskou záložník Tomáš Hubschman. Pod jeho vedením bude tým usilovat o zlomení prokletí stadionu u Nisy, kde jablonečtí ještě nikdy nevyhráli.

Na samotném vrcholu ještědského hřebenu, v 1012 metrech nad mořem, v mlze, kterou stěží prosvitovaly paprsky říjnového slunce, se sešli před nedělním derby zápasem zástupci tradičních rivalů z Liberce a Jablonce. Blíží se Podještědské derby plné novinek. Jablonecký kapitán se ale nebojí, do Liberce přiveze svůj tým plný odhodlání sérii přerušit.

S vašimi zkušenostmi už jste ochutnal nejedno derby, co pro vás tyto zápasy znamenají?

Odehrál jsem pražské derby, jedno podještědské i derby na Ukrajině a musím říct, že všude ta rivalita byla veliká. Každé derby má svoji atmosféru. Doufám, že hlavně přijdou lidi a vytvoří skvělou kulisu, protože pro ně se to hraje. Oba kluby se svojí historií respektují, ikdyž to jsou velcí rivalové a já doufám, že to tak bude pokračovat. Bude to tvrdé, nekompromisní a vyhecované, to všechno tam bude, nikdo nikomu nedáme nic zadarmo. Z mého pohledu čekám spíš útočné utkání, které se bude lidem líbit.

Bavíte se spoluhráči už o derby zápase?

Všichni se už od začátku sezony bavíme o tom, že by konečně měl přijít ten rok. Ten rok, kdy se dostaví úspěch na libereckém trávníku, kterej je tak dlouho očekávanej. Všichni to máme pořád v hlavě, každá historie by se měla změnit.

Teď je proto ideální příležitost, Jablonec je nyní v laufu.

To ano. Vnímáme, že se nám daří. Přesto, k ideálu to má ještě daleko, poztráceli jsme spoustu bodů doma i venku. Na druhou stranu buďme skromní, buďme rádi za ty body, které máme. Věřím, že výkony i výsledky ještě půjdou nahoru, protože je kam jít dál a kde se zlepšovat. V neděli se budeme snažit hrát útočný fotbal a chtít zvítězit. Doufám, že tam dokážeme vyhrát. Chceme změnit tu nepříjemnou historii a vyhrát tam!

V prvoligové tabulce jste jako jediný v kontaktu s Plzní a Spartou. Myslíte, že můžete ohrozit i tyto týmy?

Řekl bych, že je to spíš naše přání. Pro nás je nejdůležitější udržet si to pohárové umístění v tabulce. Pokud ale bude jakákoliv možnost tyto dva atakovat, tak toho budeme chtít využít.

Vás čeká o víkendu Podještědské derby a Plzeň hraje exponovaný zápas se Spartou, někdo z první dvojice může ztratit.

Vnímáme, že budou hrát mezi sebou. Chtěli bychom se dlouhodobě stát konkurenceschopným týmům před námi, to ale není otázka týdnů. Nám se přeci jen v krátké době povedlo stabilizovat tým. Ale od začátku ligy máme problémy s koncovkou, to je ale problém celého českého fotbalu. Chceme najít hráče, který bude produktivní a bude přinášet ty body, takový hráč nám zatím chybí.

Ale zase máme Filipa Nováka, krajního obránce s šesti vstřelenými góly.

Jenže od něj se ty góly zrovna nečekají. Je to dané tím stylem, který hrajeme. Chceme po krajních obráncích, aby se dostávali do zakončení, i z toho Filip těží. Hlavními strůjci dávání branek by ale měli být tři hráči, dvě křídla plus hrotový hráč.

A kdy dáte gól vy?

Těžko říct. V začátku jsem dal gól v přípravě, to jsem ještě chodil na standardky. V normální hrací době se dostanu k zakončení spíš z dálky. Ale já tam nejsem od toho, abych dával góly. Já nikdy nebyl koncový hráč, v Doněcku jsem dal za deset let deset gólů, takže to vychází jedna branka na rok (úsměv).

Není to priorita mé práce, budu rád, když bude úspěšný tým a dostaneme se tam, kam chceme.

Jablonec dokázal vyhrát na každém z ligových stadionů, jen jeden zůstává zakletý, ten v Liberci.

To už asi není náhoda, je to určitě zajímavé. Je to na zamyšlení, ten tým o tom přemýšlí už delší dobu. Každý rok doufá, že to už zlomí, kdy už to přijde. Každej kdo bude v neděli na hřišti, proto musí udělat víc, víc než v jiném zápase!

Může to být i v psychice?

Na každého hráče každý zápas působí nějak psychicky. Asi i tady, když víte, že jste tam nějakých patnáct let nevyhrál, tak už je každý další rok stresový. Ti hráči pak už nejdou do zápasu úplně psychicky uvolněni. Já teď doufám v to, že my máme v týmu spoustu nových hráčů, kteří se v tomto derby objeví poprvé. Věřím, že přinesou to oživení a budou v psychické pohodě.

Trenér Šilhavý a jeho realizační tým ještě na jaře v Liberci působili a znají dokonale tým i prostředí, i to může být vaše výhoda. 

Určitě. Budeme mít dostatek informací o soupeři. Trenér tam působil tři roky a zná skoro všechny hráče. Oproti jiným zápasům budeme mít informací nadprůměrně.

Liberec letos doma nevyhrává, jenže ani neprohrává. Z šesti utkání hned pět u Nisy skončilo remízou. Šestku si od Nisy odvezl ostravský Baník.

Liberec mohl spoustu těch remíz dotáhnout do vítězství a ono by je to v tabulce trochu odrazilo. Určitě mají kvalitu v útočné fázi. V létě taky měli nějaké změny v kádru, změnil se trenér, to na každý tým nějak zapůsobí. Trochu to na ně dolehlo v těch zápasech, kde naplno nebodovali. Myslím si, že je jen otázkou času, kdy to zase začnou zvládat a vyhrávat a půjdou tabulkou výš. To, co zatím předvádí, neodpovídá jejich tabulkovému postavení.

Kluby se vydaly cestou společné propagace derby, co tomu říkáte?

Já jsem jedině rád, je to jen dobře. Každá takováto propagace fotbalu je dobrá pro ligu, pro ten zápas i pro samotný region. Bude to mít náboj. Chce to, aby se to rozšířilo mezi fanoušky, každej fanoušek ze své strany musí být hrdý na svůj tým!

Jak se vám líbí putovní trofej pro Krále Podješeštědí, kterou bude mít v moci vítěz derby?

Každá trofej se musí líbit. Každá trofej je oceněním nějakého úspěchu. Zbývá maličkost, odvést si jí do Jablonce!

{video}


Author Jan Bendl
Sdílet článek