Article image

Boj o Krále Podještědí začíná v neděli od 15:45 U Nisy!

Team logo Team logo
FC Slovan Liberec FK Jablonec
0:1
Synot liga, 13. kolo ne 2. 11. 2014, 15:45
Reportáž

Žhavé derby tradičních rivalů je tady! Jablonečtí fotbalisté v Podještědském derby číslo 41 vyrazí na pažit sousedního Liberce, na stadion, kde jim pšenka doposud příliš nekvetla.

Situace v právě probíhajícím ročníku je oproti jiným letům hodně nezvyklá. Slovan je prozatímním remízovým králem ligové soutěže. Z dvanácti odehraných kol hned sedm dotáhl do remízového konce. Liberečtí nevyhrávají, ale ani neprohrávají. Na svém kontě mají ale jen dvě vítězství, doma smetli Ostravu šesti góly a chuť tříbodového zisku si opět připomněli v posledním odehraném kole na hřišti Bohemians 1905. Jenže v tříbodovém systému tým hodně ztrácí v tabulce, se ziskem třinácti bodů je až na dvanácté příčce s dvoubodovým náskokem na sestupující příčky. „Potřebujeme se dostat ze suterénu tabulky. Věřím, že když derby zvládneme, můžeme se odrazit vzhůru. Výhra by nám mohla pomoct i psychicky,“ uvažuje předem kapitán Slovanu Jiří Fleišman. 

Slovan v týdnu před vzájemným duelem výrazně nakročil do čtvrtfinále Poháru FAČR. V prvním domácím zápase si totiž s chutí zastřílel v poměru 6:0 proti druholigovému Znojmu a odveta už pro něj bude prakticky jen formalitou. „Věřím, že si gólovou potenci z poháru přeneseme i do derby, jenže tam nás čeká velmi těžký soupeř,“ poznamenal před nedělním duelem kouč Slovanu Samuel Slovák. Přání má trenér soupeře jednoznačné. „Chceme potěšit naše fanoušky, chceme být úspěšnější a věřím, že to bude mít dobrý konec pro náš tým,“ přeje si kouč našeho rivala.

{video}

Jablonec se po ligovém vítězství 4:2 nad Teplicemi těší na souboj s tradičním protivníkem. Stále před ním ale leží tíha neúspěchů na libereckém stadionu, kterou moc dobře zná i kouč Jaroslav Šilhavý. „Vím, co pro všechny to derby znamená, jeho atmosféru znám právě z předešlého působení na lavičce soupeře. Je to derby, velká rivalita. Pro mě speciálně, je to velmi pikantní, hodně se těším. Věřím v dobrou diváckou kulisu. Přeju si, abychom byli ti první, kterým se povede dotáhnout to vítězství na půdě Slovanu,“ vyřkl cíle jablonecký stratég, který se s BAUMITem vyhřívá na třetí příčce ligové tabulky.

Pohled na tabulku ale není před nedělním soubojem rozhodující, míní Šilhavý. „Byť jsme teď o hodně výš než Liberec, rozdíly se v takových zápasech smazávají,“ uvědomuje si Šilhavý. Jablonecký kouč hodlá své svěřence motivovat do zápasu i speciálně. „Slíbil jsem klukům, že pokud se nám to povede a vyhrajeme tam, přinesu jim chodské koláče, které nechám vyrobit u nás, ikdyž je mi jasné, že sekaná by kluky potěšila asi víc,“ pousmál se jablonecký kouč.

Oba kluby se před vzájemnými zápasy domluvily na společné propagaci, s přáním zaplnit ligové stadiony a užít si jedinečnou atmosféru Podještědského derby.

Jedna hora. Jedna řeka. Dva kluby. Derby! Přijďte podpořit jablonecký tým v neděli na stadion U Nisy, budeme vás potřebovat!

Utkání začíná v neděli 2. listopadu od 15:45 hodin na stadionu U Nisy v Liberci

Rozhodčí: Královec – Wilczek, Fišer

Delegát: Tulinger


Author Jan Bendl
Sdílet článek