Article image

Ruslan Mingazov: Věřím, že do Prahy pojedeme vyhrát!

Team logo Team logo
SK Slavia Praha FK Jablonec
1:1
Synot liga, 11. kolo so 18. 10. 2014, 17:00
Reportáž

V sobotu od 17 hodin se jablonecký Baumit představí v pražském Edenu na Slavii. Jedním z hráčů, kteří by svou rychlostí mohli platit na obranu sešívaných, bude jistě reprezentant Turkmenistánu Ruslan Mingazov. Ruslana jsme zpovídali současně s jeho interview pro rádio Free Europe, a tak se pilíř ofenzivy týmu nevyhnul ani obecnějším otázkám.

Jak vnímají doma v Turkmenistánu tvé angažmá v Jablonci?

Fotbal je u nás sport číslo jedna a já jsem nyní podle mého názoru jediným zástupcem naší země ve fotbalové Evropě. Vnímám to, že se o tom lidé doma dozvídají a zájem o mou osobu postupně roste. Nebyl jsem ale dlouho doma. Sám jsem zvědavý, jak budou reagovat lidé, až se vrátím do Ašchabadu v prosinci po sezoně.

Jak je to s reprezentací Turkmenistánu? Nemusíme se obávat, že bys v nejbližší době odjel k zápasu národního týmu?

Na podzim už určitě ne, bohužel. Systém asijské kvalifikace je jiný než v Evropě. Kvalifikace na Mistrovství Asie se hraje turnajově. V létě jsme odehráli nadějný turnaj, vypadli až ve finále s KLDR. Postupuje vždy jen vítěz a na šampionát, který se hraje v příštím roce, se tedy nepodíváme. Možná přijde pozvánka k přátelskému utkání, uvidíme.

V Jablonci jsi už téměř dva měsíce. Jak bys porovnal prostředí v Jablonci s Rigou nebo Ašchabadem?

Nejsem tu zatím dlouho, ale moc se mi tu líbí. Jak fotbalově tak i zázemím okolo vedly zatím moje kroky v kariéře vždy ke zlepšení. I tady v Jablonci se cítím skvěle a už dnes vím, že letní přestup z Rigy pro mou kariéru znamenal posun na vyšší úroveň.

ČTĚTE TAKÉ: JABLONEC MÍŘÍ PO PAUZE DO EDENU, V CESTĚ MU BUDE STÁT PRAŽSKÁ SLAVIE

Už ses stihl zabydlet v týmu?

Když jsem přišel, skutečně to pro mě bylo složité. Ale dnes už se cítím být součástí týmu. Je tu skvělá parta. Už začínám rozumět, co se ode mě očekává. Také už dnes vím, co ode mě chce trenér. Dvě branky v minulých dvou zápasech mi pomohly hodně psychicky a do dalších střetnutí mohu jít uvolněnější.

Takže nyní od tebe můžeme čekat gól v každém zápase?

Takové plány si určitě nedávám. Vždycky, když nastupuji na hřiště, mám v hlavě dvě základní myšlenky. V prvé řadě abychom jako tým vyhráli a pak abych dal gól. Vítězství Jablonce je ale pro mě vždy na prvním místě.

Jak jsi nyní spokojen se svoji pozicí levého záložníka?

Jsem především rád, že mohu hrát. Pokud trenér uzná, že budu nejvíce platný na levé straně, tak tam rád předvedu to nejlepší. Ve Skontu jsem hrál v minulé sezoně ve středu zálohy, ale předtím jsem nastupoval na pravé i levé straně, takže z tohoto pohledu jsem spokojen.

Jaký očekáváš zápas na Slavii, které se v poslední době moc nedaří?

Zatím jsem neměl moc času sledovat v TV nebo na internetu jiná než naše utkání. O situaci našeho soupeře ale všichni víme a určitě to bude zajímavé utkání. My se však soustředíme především na naše výkony. Je to sice zápas na hřišti soupeře, ale i venku se nám daří díky naší hře. Proto věřím, že i do Prahy pojedeme vyhrát, abychom neztratili kontakt na čelo tabulky. Také doufám, že nás přijede podpořit hodně fanoušků, hrajeme hlavně pro ně a vždy nám to dodává další energii.


Author Martin Bergman
Sdílet článek