Article image

Pozápasové ohlasy: Hráči litovali ztráty dvou bodů v utkání s Budějovicemi

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Dynamo Č. Budějovice
0:0
Synot liga, 8. kolo so 20. 9. 2014, 17:00
Reportáž

Ohlasy z jablonecké kabiny se prakticky shodovali. Všichni aktéři utkání litovali po bezbrankové remíze s Českými Budějovicemi dvou domácích ztracených bodů. Utkání v pozápasových rozhovorech hodnotí obránce Filip Novák, záložník Martin Pospíšil a bývalý trenér Jablonce Jaroslav Dočkal.

Filip Novák: Remíza je pro nás velkým zklamáním

Po faulech na vás byl vyloučen váš bývalý spoluhráč Honza Vošahlík. Můžete nám k těm zákrokům něco říct?

Fauly to byly. Nakonec z toho byla červená a je smůla, že to postihlo Honzu. Je to kamarád. Před zápasem jsme se ze srandy hecovali, jak po sobě půjdeme, ale že to nakonec skončí červenou, to jsem nečekal.

Co říct k marnému dobývání branky soupeře?

Na soupeře jsme vytvořili velký tlak a šance tam byly, ale my je musíme řešit s větším klidem a ne v panice. Bez gólů nemůžeme vyhrát.

Vás dnešní ztráta dvou bodů určitě mrzí o to víc, že jste se mohli díky výhře dostat na první místo.

To je samozřejmé, ale my jsme dneska chtěli vyhrát i tak. Dnešní remízu bereme jako ztrátu a zklamání je velké. Mužstvo, které chce hrát o pohár, takového soupeře musí zvládnout.

A jaký byl dnešní soupeř?

Po vyloučení zalezli a my jsme jen dobývali jejich obranný val. Oni hráli dozadu velmi dobře, zavřeli to a my jsme nebyli schopni něco na ně vymyslet. I tak jsme si však vytvořili několik šancí a gól jsme měli dát.  

Tlak byl velký, ale zdálo se, že málo střílíte.

Někdy to chce střelu, někdy zase něco vymyslet. Musí se to řešit podle toho, jaká je situace. Teď je těžké už o tom hovořit. Měli jsme prostě vyhrát a remíza je pro nás ztrátou.

Domácí fanoušci byli před zápasem hodně nabuzeni a očekávali jasné vítězství.

Očekávali vítězství stejně jako my. Dneska jsme je zklamali. Nezbývá nám nic jiného, než jim to v dalších zápasech vrátit. 

Nenašli jsme recept, jak otevřít budějovickou obranu, tak viděl utkání záložník Martin Pospíšil

Vaše pocity po zápase?

Špatné. Zisk bodu proti takovému soupeři je jednoznačně ztrátou. Sám jste viděl, že to bylo devadesát minut dobývání budějovické obrany a dneska jsme nenašli recept na to, jak jí otevřít.   

Hosté hráli téměř osmdesát minut o deseti. Myslíte si, že by se vám hrálo lépe, kdyby zápas dohráli v plném počtu?

O tomhle jsme se bavili s klukama v kabině. Možná by víc otevřeli a nám by se hrálo líp, ale nakonec jsme si řekli, že o tom nemá cenu spekulovat. My jsme dneska měli jednoznačně vyhrát. Šance, které jsme měli, jsme neproměnili a tím jsme ztratili dva body.

Nešlo na jejich obranu něco vymyslet?

Je pravda, že oni bránili dobře, když nedostali gól. Už dlouho jsem proti něčemu takovému nehrál. V deseti lidech zalezli před šestnáctku, kde na nás čekali. Přesto jsme si šance vypracovali. Ale když je zahodíme, tak nevím, co víc vymýšlet.

Ve vzduchu kraloval jejich stoper Lengyel, nešlo to ani po zemi.

Máte pravdu. Co šlo vzduchem, tak sebral jejich stoper. Po zemi jsme si něco vytvořili, ale nic jsme nedali a proto máme dneska jen bod.

Vy sám jste tam měl dvě dobré střely, ale gól z toho nebyl.

Je to tak. Už v prvním poločase jsem pálil těsně vedle. Ave druhé půli šla střela pod břevno. Bohužel jí gólman vytěsnil nad břevno. Možná mohla jít víc k tyči a byl by z toho gól.   

Nechtělo to víc střílet i z hranice šestnáctky?

Asi to vypadalo, že málo střílíme, ale na druhou stranu si musíme přiznat, že soupeř ideálně bránil a na šestnáctce se to na střelbu připravovalo těžko. A pokud něco prošlo, byla tam hradba těl a ta nedovolila, aby tam něco spadlo.  Spíš jsme se tam měli dostávat po stranách, ale centry většinou sbíral Lengyel.

Do jejich obrany to chtělo víc naší odvahy něco zkusit, řekl po utkání bývalý hráč a trenér Jaroslav Dočkal

Zápas skončil 0:0. Jste z výsledku asi hodně zklamaný.

To určitě…. . Přijeli k nám Budějovice a spousta našich fandů věřila ve vítězství a ne, abychom doma remizovali 0:0. Hosté hráli ze zajištěné obrany a to jim bohužel vyšlo. Po vyloučení jejich hráče hráli v deseti, dobře obsadili prostor před svou brankou a my jsme to prostě nebyli schopni překonat.

Co měli proti takové obraně domácí hráči zkusit?

Kluci měli na sebe vzít více odpovědnosti. Kromě Kopice nikdo nezkusil hrát jeden na jednoho. Dále mě tam chyběla překvapivá přihrávka nebo narážečka. Když už to bylo ve vápně zavřené, tak to chtělo, aby se do útočení zapojovali i hráči zezadu a nabíháním se snažili narušit dobře pracující obranný val soupeře. Na druhou stranu jsem sám něco odehrál a odtrénoval, tak samozřejmě vím, jak je těžké proti tomu hrát. Ten jejich val se prakticky nehnul.

Soupeři jakoby vyloučení pomohlo.

To tak někdy bejvá…. . Ale jak už jsem řekl. V takových zápasech to chce zkusit jeden na jednoho, jít si třeba pro faul. Tohle není jen jablonecký problém, ale i našich českých mužstev. Dám příklad ze zápasu Sparty s Neapolí. Na malém prostoru se Neapol dokázala skvěle prosadit a dát třetí gól.   

Takže mančaft zklamal?

To určitě ne. Kluci zápas odmakali, ale my jsme potřebovali dneska vyhrát a proto to zklamání. Máme přece velice kvalitní mančaft a vyhrát doma nad Budějovicemi by pro nás neměl být problém. My se přece musíme porovnávat s mužstvy, jako jsou Sparta, Plzeň, Boleslav a další ze špičky.

O tom, že jablonečtí nedali gól, rozhodly neproměněné velké šance.

To máte pravdu, bylo jich hodně. Kdybychom hráli do vánoc, tak dneska asi gól nedáme. Ztráta bodů moc mrzí a nedej bůh, aby nám v závěru chyběly.  Dneska byla šance, abychom se usadili v silné trojce, bohužel to ale nevyšlo.     

{video}


Author Jan Bendl
Sdílet článek