FORTUNA:LIGA skupina o zachránu, 2. kolo

FK Jablonec

2
0

MFK Karviná

Jakub Martinec
15’
Jaroslav Zelený
42’

Dvě z mnoha šancí skončily v síti poslední Karviné a Jablonec se v důležitém zápase raduje z tříbodového zisku po výhře 2:0. Hosty z Karviné dnešní porážka posílá definitivně do druhé ligy.

Nový trenér Jiří Vágner udělal v základní sestavě proti poslední Karviné hned několik změn. Místo vykartovaného Surzyna použil na pravé straně obrany Štěpánka. Další změny se týkaly záložní řady, v jejím středu dostal pře Houskou přednost Kubista, na pravém kraji pak hrál odchovanec Černák.

Jablonec vstoupil do důležitého zápasu o záchranu aktivně. V záklonu hlavičkoval Ikaunieks, brankář Bajza ale s balon větší práci neměl. Jen o chvíli později šel do karvinského vápna zajímavý míč od kapitána Hübschmana, jenže padající balon nezasáhl ani Martinec ani skluzující Černák. Jablonecký odchovanec Černák se zjevil i v další šanci po centru Kroba, tentokrát ale v krkolomné pozici vůbec nezasáhl balon. Karviná se do zakončení prodrala po komunikační chybě mezi brankářem a stoperem Zeleným, posledně jmenovaný ale stačil Svobodovo zakončení srazit na roh. Úvodní tlak domácích měl nakonec i své vyvrcholení, po čtvrthodině hry Krob kopl skvělý rohový kop na hlavu stopera Martince a jeho hlavička znamenala vedení 1:0!

Za další čtyři minuty mohli domácí své vedení navýšit po dalším rohovém kopu, tentokrát míč od Kroba přistál u nohou Ikauniekse, který trefil spojnici hostující branky! Hosté mohli ale záhy vyrovnat, nebezpečný centr do jabloneckého vápna pustil za sebe Zelený, Svoboda naštěstí na zadní tyči umístil míč těsně vedle Hanušovy brány!

Jablonec byl ale jinak dál v tlaku. Křížnou střelu Kratochvíla vytěsnil vedle svých tyčí brankář Bajza. Pak si navedl míč na hranici vápna Černák, jenže dobrou střelou těsně minut pravou karvinskou tyč. Dobré napadání záhy předvedl vysunutý Kubista, obral o míč Bartošáka a předložil míč na penaltu úplně volnému Ikaunieksovi, který vysoko přestřelil! Jablonečtí příznivci se znovu drželi za hlavu, to pálil z úhlu Kratochvíl, zřejmě i díky nerovnosti terénu poslal míč mimo tři hostující tyče. Navýšení skóre odmítl zblízka i útočník Ikaunieks, který těsně bráněný poslal míč hlavou nad břevno. Jablonec se ale druhé toužené branky dočkal tři minuty před poločasovou pauzou po přímém kopu, kdy domácím nevyšel úplně zamýšlený signál, přesto se míč po odrazu od Bartošáka dostal na střed vápna k Zelenému, který míč dokázal usměrnit k tyči na 2:0!

Domácí vedení mohlo být do poločasu nakonec i tříbrankové, Kubista vedl brejk při kterém byl faulován, hra pokračovala a Malínský poté posadil míč na hlavu Ikauniekse, který jej poslal přesně k tyči, ale radost diváků byla tentokrát předčasná, jabloneckému útočníkovi byl máván ofsajd.

Oba týmy do druhé půle střídaly, hosté hned třikrát, Jablonec vyslal na plac místo Kroba Pleštila. Hosté začali optickým tlakem, ale Jablonec hrozil z brejků. První z nich zazdil Ikaunieks, poté vyplašil hostujícího brankáře dalekonosným pokusem obránce Štěpánek.

V 55. minutě snad nikdo na Střelnici nevěřil, co je možné zahodit. Štěpánek poslal podél brankové čáry míč na úplně volného Malínského, který prováhal ideální moment k zakončení, tak alespoň předal míč Kratochvílovi, který neuvěřitelně ze dvou metrů přestřelil hostující branku!

V druhé půli tempo hry poněkud opadlo, ale Jablonec si dál udržoval dvoubrankový náskok. V 74. minutě vznikla v karvinském vápně nepřehledná situace, skákavý balon ale netrefil dobře Kubista, akce však pokračovala a po centru poslal metr nad břevno míč i střídající Pleštil. Čtvrt hodiny před koncem se mohli hosté vrátit do hry, Papadopulos donutil Hanuše k senzačnímu tygřímu skoku a dorážku z úhlu napálil do tyče Šehić!

Zblízka nepropálil brankáře Černák po přiťuknutí od Malínského. Pět minut před koncem po rohovém kopu hlavičkoval na přední tyči Kratochvíl, jenže trefil jen tyč karvinské branky!

Jablonečtí si pod novým trenérem připsali důležitou dvoubrankovou výhru. Hosté po dnešní porážce ztratili už i matematickou šanci na záchranu a jsou přímým sestupujícím do druhé ligy.


Sdílet článek

FK Jablonec

B 1 Hanuš
O 16 Krob down assist
O 22 Martinec goal
O 5 Štěpánek
O 12 Zelený goal
Z 95 Černák
Z 3 Hübschman
Z 17 Kratochvíl down
Z 27 Kubista
Z 6 Malínský down
U 9 Ikaunieks down

Náhradníci

B 30 Hrubý
Z 8 Houska
Z 24 Pleštil up
Z 7 Považanec up
Z 14 Smejkal up
U 10 Kadlec
U 26 Nešpor up

MFK Karviná

B 91 Bajza
O 3 Buchta
O 23 Kobouri
O 11 Šehić
Z 31 Bartošák down yellow card
Z 15 Jursa down yellow card
Z 6 Qose down
Z 99 Sinjavskij down
Z 8 Túlio
U 27 Papadopulos
U 19 Svoboda down

Náhradníci

B 12 Ciupa
O 22 Dramé up
Z 98 Chvěja up
Z 10 Čmelík up yellow card
Z 9 Holík
Z 17 Teplan up
Z 37 Vlachovský up
51%

Držení míče

49%
23/7

Střely / Na branku

9/1
110

Vyhrané souboje

81
9

Fauly

8