La Quinta Football Fields Přípravná utkání, přát.

FK Jablonec

3
1

Shonan Bellmare FC

Na herním soustředění ve Španělsku odehrála družina Petra Rady druhé přípravné utkání, v kterém porazila prvoligový japonský Shonan Bellmare góly Chramosty, Acosty a Doležala 3:1.

Se sestavou pozměněnou na více postech vyrukovali jablonečtí fotbalisté do druhého zápasu na španělském herním soustředění. Proti japonskému celku Shonan Bellmare se představil na stoperu vedle Jugase odchovanec Kubista, střed hřiště svěřil trenér Rada dvojici Pilík – Hämäläinen a v útoku se snažil zúročit práci celého mužstva Chramosta.

Úvod zápasu přinesl oboustranné oťukávání mezi oběma celky, míč putoval především mezi vápny. Běhavý japonský soupeř se snažil dvakrát dostat za naší obranu nákopem a rychlostí, ale žádnou šanci si nepřipravil.

První jabloneckou akci zastavil těsný ofsajd. Po čtvrthodině hry poslal Pilík centrovaný balon na Chramostu, jeho ekvilibristickým nůžkám ale scházela větší razance. Další útočný výpad našich barev se zrodil na pravé straně hřiště, odtud se míč dostal ve vápně k Jovovićovi, ten však těsně minul levou tyčku branky Shonanu. Černohorský reprezentant Jovović táhl i další jablonecký útok, tentokrát na pravé straně obehrál obránce soupeře a pokračoval sám na branku, ve vápně ho stáhl k zemi hráč soupeře, penalta se ale k nelibosti našich barev nepískala. Jen o chvíli později zatáhl míč po levé straně hřiště Sýkora, jeho pobídku z vápna ale poslal Jovović těsně nad branku. Před půlhodinou hry hledal Jovović svým centrem spoluhráče v zakončení, defenzíva Shonanu stačila míč odvrátit na vápno, odkud bylo ale zakončení Hämäläinena zablokováno.

Japonský celek měl poté výhodu dvou nebezpečných standardních situací, z kterých si ale větší zakončení nevypracoval, podobně jako ze zahrávaných rohových kopů. Čtyři minuty před poločasovou pauzou pronikl z levé strany do vápna soupeře Jovović, obránce ho podkopl a tentokrát už rozhodčí na penaltový puntík ukázal. Útočník Chramosta pak pokutový kop s přehledem proměnil v těsné poločasové vedení 1:0.

Do druhé půle pokračoval Jablonec ve stejném složení, to soupeř prostřídal svou jedenáctku. Druhé dějství načala velká jablonecká šance, kdy dostal dlouhou kolmici mezi stopery Pilík, v momentě zakončení ale ve snaze odehrát balon do bezpečí zahrál jeden z obránců soupeře míč na vlastní branku, míč se ale snesl deset centimetrů vedle tyčky! Naši hráči byli nadále více na balonu, ale zápasu nechyběly emoce. K vyhrocené situaci došlo když soupeř zbytečně u postranní čáry zbytečně sestřelil Sýkoru.

V 69. minutě si trojice Hämäläinen, Macháček a Pleštil solidně pohrála na pravé straně s obranou Shonanu, Pleštil se tak dostal kolmicí do výhodné pozice, míč předložil Acostovi, který nádhernou jabloneckou akci korunoval brankou na 2:0.

I po prostřídání se hráči našeho týmu snažili kombinovat kolem vápna soupeře, k vidění byly zajímavé fotbalové momenty a několik rohových kopů. V 83. minutě dostal výborný křížný balon na pravou stranu Macháček, z voleje přihrával před branku, odkud prudkou střelou halfvolejem Doležal prostřelil brankáře na 3:0.

Shonan za další dvě minuty dokázal snížit na 3:1 po nedorozumění v obranných řadách. Japonský celek měl pak další šanci na korekci skore ještě v 86. minutě, gólman Hanuš ale balon na brankové čáře zlikvidoval a situaci uklidnil.

Zápas bezprostředně po skončení hodnotil asistent hlavního kouče Zdeněk Klucký. „Japonci hráli běhavý fotbal s hodně přihrávkami a pohybem. Také oni si dokázali vytvořit dvě tři šance, ale nedokázali je zakončit. My jsme dnes hráli velmi slušně, dokázali jsme vstřelit tři opravdu pěkné branky. Jen nás mrzí inkasovaný gól, udělali jsme tam zbytečnou chybu, kdy se gólman nedohodl při vybíhání se stopery, to by se nám nemělo stávat. Snad si na to kluci dají příště pozor,“ konstatoval jablonecký asistent, který se vyjádřil i na adresu ofenzivně laděného Jana Matouška, který se kvůli zranění musel od týmu odpojit. „Honza nám dával během podzimu hodně důležité branky. Samozřejmě, že je to ztráta, my teď potřebujeme, aby se dal co nejdříve dohromady. Tady na to není prostor ani přístroje, aby se tu mohl léčit. Proto odcestoval do Čech, kde se mu budou doktoři věnovat,“ řekl na adresu šestigólového střelce asistent trenéra FK Jablonec Zdeněk Klucký.


Sdílet článek