Estádio Bela Vista Přátelská utkání, AtlC1

FC Šachtar Doněck

2
3

FK Jablonec

Náš kapitán Tomáš Hübschman obdržel ještě před začátkem zápasu z rukou věhlasného klubu památeční dres za své desetileté působení v Šachtaru.

Ukrajinský tým nastoupil v základní sestavě se čtyřmi Brazilci a jedním Argentincem. Od samého začátku zápasu držel favorit utkání míč na svých kopačkách, na levé straně hodně zaměstnával Hanouska zkušenostmi nabitý kapitán Srna. Velkou příležitost si soupeř vypracoval v 9. minutě, uprostřed šestnáctky se míč dostal k Fredovi, jeho dobře mířenou střelu k tyči ale stihl Hrubý konečky prstů vytlačit na roh. Hráči Doněcku dál drželi míč a kombinovali, Jablonec se směrem dopředu osměloval jen velmi pomalu. Až po dvaceti minutách se náš tým poprvé dostal před branku soupeře, vysunutí Hanouska na Doležala zastavil ale praporek pomezního signalizující ofsajd. Ve 34. minutě se našim hráčům povedl rychlejší kontr na pravé straně, ve vápně se k míči dostal Považanec, kterého fauloval Kucher a český sudí Příhoda musel ukázat na penaltový puntík. Pokutový kop pak střelou do středu branky proměnil Pospíšil. Vedení ale našemu týmu vydrželo jen tři minuty, na naší pravé straně se uvolnil Azevedo, míč pak posadil na hlavu Ferreyry, který z blízka srovnal skore. V závěru poločasu lapil Hrubý ještě střelu Dentinha z hranice vápna, na druhé straně zkoušel z dálky přelobovat gólmana Pjatova Pospíšil, ale ukrajinský brankář jeho úmysl přečetl.

Po změně stan vyslal povedenou střelu Zelený, jeho projektil prolétl zhruba metr vedle tyče. V 52. minutě se jablonecké defenzívě nepodařilo vystavit Ferreyru do ofsajdu, argentinský útočník naštěstí poslal míč jen do boční sítě Hrubého svatyně. Prakticky z protiútoku předvedl velkou minelu Azevedo, v tísni přihrával směrem dozadu přesně na kopačky číhajících jabloneckých hráčů, míče se zmocnil Mehanović, ještě přihrál Doležalovi a Jablonec šel proti favoritovi opět do vedení - 2:1! Ani podruhé ale našim barvám vedení dlouho nevydrželo. V 57. minutě naše obrana nedokázala odvrátit pobídku Dentinha, střelu Bernarda brankář Hrubý ještě na čáře reflexivně stihl vyrazil, ale na Dentinha dorážku už byl krátký – 2:2.

Jablonečtí ale dál neskládali zbraně a byli mnohem více aktivnější směrem dopředu než v první půli. Pospíšil v těžké pozici vysoko překopl po dobrém průniku Zeleného. Mehanovićovu ránu z dvaceti metrů gólman Šachtaru s problémy vyrážel na roh. Strážce ukrajinské branky musel předvést své kvality také proti ráně Trávníka, dorážku pak Mehanović nasměroval v krkolomné pozici mimo. Jablonecký ostych ze začátku zápasu byl ten tam, po rohovém kopu Trávníka a přiťuknutí Zeleného se na zadní tyči chytal za hlavu střídající Beneš, míč totiž ve vyložené pozici poslal vedle branky.

V závěru zápasu mohli strhnout vedení na svou stranu hráči Šachtaru, Bernard nejdříve načasoval přihrávku na Dentinha, Hrubý ale výborně přečetl hru a jeho střelu chytil! Skorovat mohl i střídající Boryachuk, po přímém kopu hlavičkoval těsně vedle.

Na řadu tak přišly dle regulí Atlantic Cupu při remízovém stavu pokutové kopy. V nich se jabloneckým dařilo, pětice hráčů Trávník, Beneš, Mihálik, Lárusson a Mehanović proměnili, závěrečnou penaltu chytil Hrubý Stepanenkovi a Jablonec si připsal hned v úvodním zápase dva body proti velkému favoritovi.


Sdílet článek