UMT Chomutov - Zadní Vinohrady Ženy, přát.

TJ Sokol Chyše

3
8

FK Jablonec

Fotbalistky jabloneckého Baumitu vyrazily za svým přípravným duelem s děvčaty z Chyše do Chomutova. Soupeřky absolvovaly v nedalekých Spořicích své soustředění a duel domluvily na UMT v chomutovských Zadních Vinohradech. Kromě prověření aktuální formy a herních dovedností byl zápas i premiérou nového trenéra zeleno-bílých Heřmana Kubína, který u týmu nahradil Daniela Sisra. Někdejší kouč ukončil své působení u fotbalistek z rodinných, pracovních, studijních i zdravotních důvodů. 

Do utkání nastoupila v dresech FK Baumit Jablonec kombinovaná sestava od žen přes dorostenky až po žákyně, v brance dostala příležitost ukázat trenérům své umění mladičká Eliška Živělová. Úvod zápasu zastihl ve velké pohodě především útočnici Silvii Horčičkovou, která si výtečně rozuměla se svou kolegyní Pavlou Trojákovou a těžil z toho celý tým. V 7. minutě přistrčila Adéla Mikulandrová míč právě Pavle Trojákové a ta následným přesným centrem vyzvala ke skórování Silvii Horčičkovou, která pohotově otevřela skóre - 0:1. Jen o minutu později byla při své akci na polovině soupeřek faulována Valerie Suchánková, nařízený přímý volný kop zahrála Veronika Gadziňská opět na Pavlu Trojákovou a její následnou přihrávku přetavila ve druhou branku opět Silvie Horčičková - 0:2. Po této úderné čtvrthodince začali trenéři postupně prostřídávat jabloneckou sestavu. V útoku dostaly šanci ukázat se dorostenecké naděje Barbora Říhová s Nelou Tuhou, které nahradily doposud nadmíru úspěšné útočné duo Silvie Horčičková - Pavla Trojáková, v záloze potom Adélu Mikulandrovou s Valerií Suchánkovou vystřídaly Martina Bendová s Nikolou Valentovou. A jablonecká útočná smršť i nadále pokračovala. V 17. minutě vyslala Zuzana Fialová do brejku čerstvou Barboru Říhovou a ta si v koncovce věděla rady - 0:3 a aby to nebylo líto ani její parťačce v přední linii, o jedenáct minut později Barbora Říhová vybídla k dalšímu úniku Nelu Tuhou a i ona se střelecky prosadila - 0:4. V obraně vystřídala bezchybnou Veroniku Jankovou Romana Kyselová a ke vší smůle zrovna tato čerstvá obránkyně stála po půlhodině hry u prvního inkasovaného gólu. Soupeřky zahrávaly roh na přední tyč, kterou neuhlídala Linda Málková, míč propadl za její záda a nabíhající útočnice Chyše nepokrytá Romanou Kyselovou snížila na 1:4. Do konce poločasu potom ještě dostala možnost zahrát si proti ženám i nejmladší účastnice jablonecké výpravy Michaela Chládková, které své místo na pravé záloze přepustila kapitánka Kateřina Srnová.

Druhá půle přinesla návrat útočnic Pavly Trojákové se Silvií Horčičkovou do sestavy a jejich ještě rannější gólový úder. Hned ve 48. minutě vrátila Silvie Horčičková gólovou nahrávku Pavle Trojákové a kanonýrka Baumitu se v utkání konečně dočkala svého přesného zásahu - 1:5. A jen o dvě minuty později si na dlouhý centr stoperky Veroniky Gadziňské opět naběhla Pavla Trojáková a přidala i svůj druhý přesný zásah - 1:6. 60. minuta přinesla mohutnou vlnu střídání, kdy bylo v jabloneckém dresu vyměněno hned šest fotbalistek najednou a než si nově složené řady sedly, přišel druhý úder soupeřek. Před velkým vápnem si počínala nedůrazně Zuzana Fialová, nechala protihráčku vystřelit a nedobře postavená gólmanka Eliška Živělová na výstavní ránu pod břevno nedosáhla - 2:6. V 78. minutě si spolu opět zakombinovaly obě útočnice Baumitu, ve finále Pavla Trojáková přihrávala a Silvie Horčičková přesně zakončovala - 2:7. A neuběhly ani dvě minuty, do další souhry obou útočnic se aktivně zapojila ještě také střední záložnice Zuzana Fialová a ze všeho rezultoval již čtvrtý gól Silvie Horčičkové v utkání, který posunul stav skóre na 2:8. Do úplného závěru duelu a za vysokého vedení svého týmu zrealizovala lavička FK Baumit Jablonec další větší vlnu prostřídání a necelých pět minut po ní, v 84. minutě, dodaly po zbytečné ztrátě míče Zuzanou Fialovou ve středu hřiště fotbalistky TJ Sokol Chyše výsledku jeho konečnou podobu 3:8.

Vzhledem k přípravnému rázu zápasu se obě strany dohodly po závěrečném hvizdu rozhodčího absolvovat ještě také klasický penaltový rozstřel. V něm zahajovaly hráčky TJ Sokol Chyše a jejich první exekutorka byla úspěšná. Jako první z jabloneckého tábora se penaltového kopu ujala kapitánka Kateřina Srnová a přesnou střelou po zemi k tyči srovnala na 1:1: Při druhém penaltovém pokusu soupeřek se potom bravurním zákrokem zaskvěla jablonecká brankářka Eliška Živělová, která střelu vyrazila mimo bránu a dala tím možnost Barboře Říhové poslat FK Baumit Jablonec do vedení. Ta však svou úlohu nezvládla a poslala míč vedle branky. Stejný nezdařený kousek se však vzápětí zadařil i protihráčce, která pro změnu branku přestřelila a tak i Nela Tuhá stála před šancí poslat své barvy do vedení. A počínala si při tom velmi zkušeně, brankářce nedala pražádnou šanci - 1:2. Čtvrtou sadu rozstřelu zahájila exekutorka Sokola Chyše opět neúspěchem, neboť se podruhé chycenou penaltou blýskla jablonecká brankářka Eliška Živělová, ovšem poté nerozhodla ani Adéla Mikulandrová, jejíž slabou a nepřesnou střelu kryla chyšská gólmanka. Poslední pokus fotbalistek TJ Sokol Chyše byl následně bezpečně proměněn, čímž byl stav srovnán na 2:2 a definitivní rozhodnutí tak měla na své kopačce kanonýrka Baumitu Pavla Trojáková. Zkušená útočnice s přehledem svůj pokus proměnila a přisoudila tak FK Baumit Jablonec výhru 2:3 i v penaltovém rozstřelu.

Trenér Jan Štol:
"Zápas byl výhradně přípravný a splnil svůj účel. Nastoupilo nám do něho hned 18 hráček a všechny dostaly svůj prostor. Zkoušeli jsme některé nové varianty složení jednotlivých řad, některá děvčata nastoupila na netradičních postech, prostě herní příprava se vším. Soupeřky jsou navíc naším spřízněným týmem, takže se vše neslo v přátelském duchu. Jsem rád, že s námi cestoval i náš nový trenér Heřman Kubín, který měl možnost okoukonout si holky a začít se tak připravovat na práci s nimi. Chci poděkovat děvčatům i realizačnímu týmu TJ Sokol Chyše za pozvání, vřelé přijetí a pohodový zápas a svým holkám za chuť pracovat a také poslouchat, co jim říkáme! Snad toho co nejvíce vypilujeme, soutěže nám již klepou na dveře!"


Author Jan Štol
Sdílet článek