Article image

Jablonec svítil modře

FK BAUMIT Jablonec se dnes připojil k celosvětové akci na podporu porozumění autismu.

Náš klub sice vyznává zelenobílé barvy. Ve čtvrtek 2. dubna se ale převlékl do modré. Právě modrá barva je totiž symbolem akce k porozumění s Poruchou autistického spektra (PAS). Klub se tímto připojil k druhému ročníku osvětové kampaně "Česko svítí modře", kterou v ČR pořádá platforma Naděje pro Autismus.

Na výraz porozumění a podpory lidem, kterých se tato problematika dotýká, se dnes večer mezi 20. a 22. hodinou rozsvítila nová multifunkční budova v areálu Střelnice do modré barvy. „Jsou situace, kdy jde sport a fotbal stranou. Zdravotní problémy jsou nepříjemné, obzvlášť v dnešní nelehké době. Ve spolupráci se Statutárním městem Jablonec nad Nisou proto chceme alespoň touto formou upozornit na tohle nebezpečí a především na obtíže, které autismus přináší pro nemocné i jejich blízké," řekla předsedkyně představenstva klubu Ing. Zdeňka Truhlářová.

K projektu se rádi přidali také hráči ligového A týmu, kteří pro dopolední trénink oblékli rozlišováky v modré barvě.

Autismus - porucha autistického spektra (PAS) je zdravotní, neurovývojové postižení, ovlivňující psychický vývoj člověka. Jedná se o stále diskutovanější problém současné společnosti, a to jak z hlediska závažnosti tohoto handicapu, tak z hlediska četnosti jeho výskytu. V současnosti žije s tímto handicapem víc než 1,6 % populace Evropy.

„Dítě nebo člověk s autismem nerozumí svému okolí, nechápe časoprostorové vztahy, nerozumí emocím druhých a trpí tzv. sociální dyslexií. Protože se nedokáže vcítit do druhých, nechápe ani, jak a proč s ostatními komunikovat. Selhává v představivosti, plánování činností, imitaci a hře, sebepojetí. Jeho vývoj je tím výrazně narušen. Nechápe sociální interakce i pochvalu, proto selhává v motivaci k učení se novým věcem. Z toho plyne problémové chování. Takový člověk prožívá mnoho úzkostí, které bez odborné pomoci nedokáže překonat," vysvětlila Mgr. Romana Straussová z Naděje pro Autismus.


Author Štěpán Hanuš
Sdílet článek