Article image

Slavia rozjela pod Šilhavým šňůru výher

Team logo Team logo
FK Jablonec SK Slavia Praha
0:0
ePojisteni.cz liga, 12. kolo ne 30. 10. 2016, 15:00
Reportáž

Náš nedělní soupeř deklaroval před startem letošní sezony jasné cíle, umístění v první trojce a účast v evropských pohárech. To byly hlavní priority postavené před kouče Dušana Uhrina mladšího. Nicméně po úvodních nezdarech sáhla Slavia k výměně trenéra.

Klub pod vedením čínského majitele neváhal investovat do posil a realizační tým se zase v létě zaměřil na propracování především ofenzívní části hry. Všemu měl pomoci jeden z nejdražších nákupů v historii ligy Holanďana Gino van Kessela. Spolu s ním v létě do Edenu dorazil také další zkušení hráči, Švento, Sčuk či exjablonecký Mingazov.

Tým po dlouhých letech proklouzl do předkol Evropské ligy z pátého místa loňské ligové tabulky. Herně na evropské scéně určitě nenadchl, ale přesto postupně přešel přes Tallinn či Rio Ave, nad síly sešívaných byl až belgický Anderlecht. Ani na tuzemských trávnících se Pražanům nevedlo podle představ, v prvních čtyřech kolech dosáhli jen na jedno vítězství, vaz kouči Uhrinovi srazila až porážka 1:3 v Plzni. Nového trenéra hledali v Edenu poměrně dlouho, ale nakonec se dohodli s exjabloneckým koučem Šilhavým, který do Slavie odešel z Dukly Praha.

Už pod vedením Šilhavého sešívaní remizovali v Teplicích, pak se ale rozjeli k nebývalé šňůře vítězství. Vše začalo slavným vítězstvím 2:0 na hřišti největšího rivala na Spartě. Výhra v derby tým rázem nahodila na vítěznou vlnu a nakopla Slavii k šesti výhrám v řadě. Pražané se rychle vyšvihli do popředí ligové tabulky, nyní už okupují třetí příčku a za vedoucí Mladou Boleslaví a Plzní zaostávají jen o dva body. Novináři tak rázem pasují Slavii do hry o titul. „O tom bych nechtěl mluvit. Jsme na cestě, která je správná. Výhry nám přinášejí větší sebevědomí, zároveň ale musíme zůstat při zemi. Nikdo nám ty zápasy nevyhraje, jen my sami,“ říká slávistický záložník Zmrhal, který si pochvaluje současnou atmosféru v kabině. „Vliv kouče Šilhavého je vidět na výkonech, věří nám, nutí nás do kombinační hry. Začínáme se sehrávat a tým má konečně svou tvář,“ je spokojený prozatím třígolový střelec Slavie. Nejvíce se gólově ale daří Mešanovičovi s pěti vstřelenými góly, sekundují mu Škoda či Barák. Ve středu si pak Slavia hladce poradila v osmifinále poháru MOL Cup, když doma sestřelila FK Litoměřicko vysoko 7:0. Hattrickem k výsledku přispěl právě nejlepší střelec Slavie Muris Mešanovič.

Nám se podařilo zastavit nepříznivou bilanci, kdy jsme osm zápasů v lize v řadě nepoznali pocit vítězství. Navíc jsme to korunovali brzkým vyřazením z domácího poháru. V posledním ligovém kole ale přišla úleva v podobě vítězství v Příbrami, kdy naši kluci vyhráli 4:2. Zlepšeným výkonem se prezentoval celý tým a vítězství je zasloužené. Teď nás ale čeká soupeř jiného kalibru, nicméně o vítězství se doma chceme porvat! „Samozřejmě je pro nás Slavia velice těžký soupeř. Je to klub, který má obrovské ambice, šest zápasů po sobě vyhráli. Některé sice jen 1:0, ale vyhráli. Po zápase v Příbrami jsem se jel podívat na Slavii proti Slovácku, kdy vyhráli. Slavia je silná, mají kvalitní kádr. Když jsem viděl, co mají ještě na lavičce, je to opravdu kvalita,“ míní trenér Jablonce Zdeněk Klucký.

Náš kouč se bude muset obejít bez služeb Josefa Bazala, který u nás hostuje právě ze Slavie Praha a není mu start v nedělním utkání umožněn. To ale nic nemění na našem odhodlání ukončit vítěznou sérii Pražanů. „Slavia sice vyhrála šest zápasů za sebou, ale jak se říká „Žádný strom neroste do nebe“ nebo „Každá série jednou končí“. Teď jsme na řadě my a budeme mít šanci jim tu sérii ukončit,“ říká před nedělním duelem trenér Klucký.

Pražanům se na Střelnici v posledních letech příliš nedaří, naposledy si ze severu Čech vítězství odvážela na jaře 2009. Tentokrát ale na Střelnici dorazí v roli favorita. Jak si s tím Jablonec poradí? 


Utkání začíná v neděli 30. října od 15 hodin na Stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Proske Zbyněk - Pospíšil Dušan, Boček Valter

Delegát: Krondl Václav, Hrubeš Roman


Author Martin Bergman
Sdílet článek