Article image

Klíčový zápas podzimu se blíží!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Zbrojovka Brno
1:2
ePojisteni.cz liga, 10. kolo so 15. 10. 2016, 17:00
Reportáž

Po reprezentační přestávce je na programu ePojisteni.cz ligy už desáté kolo. Naši fotbalisté poměří síly se Zbrojovkou Brno, které se také příliš vstup do nového ročníku nepovedl.

Zbrojovka patřila v minulé sezoně k nejpříjemnějším překvapením ligové soutěže, za posledních osm let skončila na nejlepším umístění, když v konečném účtování obsadila pod trenérem Kotalem šestou příčku. Přesto se v jihomoravské metropoli rozhodli k ráznému kroku.

Poměrně úspěšného kouče Kotala nahradil Svatopluk Habanec, který má být garantem atraktivnější a útočnější hry Zbrojovky. Spolu s trenérem přišlo menší zemětřesení i v hráčské kabině a na pořadu dne rázem byla velmi zajímavá jména. Na pozici středních obránců dorazili talentovaní Vraštil se zkušeným litevským reprezentantem Kijanskasem, v záloze se budou trenéři spoléhat na Litsingiho s Štohanzlem. Největší posilu pak Brno našlo v navrátilci Janu Polákovi, který se po dlouhých 14 letech rozhodl vrátit domů z německého Norimberku.

„Víme, že útočný fotbal chtějí produkovat všechna ligová mužstva, ale musí to mít i svůj účel a to znamená výsledky. Chceme mít vysoké držení míče a vytvářet si více šancí. Hrát rozumný presink a být aktivní,“ vyjmenovává nahlas své představy o hře charismatický kouč Habanec.

Smělé plány se prozatím ale Zbrojovákům nedaří naplňovat. V dosud odehraných osmi zápasech sice jen dvakrát našli přemožitele, na atraktivní hru ale fanoušci Brna nadále čekají, skórovali jen osmkrát což je dosavadní podprůměr ze všech ligových klubů. S osmi body, jedním odloženým zápasem a jen jedinou výhrou nad Slováckem je tak Zbrojovka až na čtrnácté příčce. Navíc po bodu a remízových výsledcích, kterých mají Moravané už pět, jak známo body přibývají pomalu.

Ani jablonečtí fotbalisté nejsou v ideálním rozpoložení, na svém kontě mají jen o dva body více. Frťalovi svěřenci navíc v úterý nezvládli po dlouhé době pohárové utkání MOL Cupu, v kterém vypadli už ve 3. kole na hřišti třetiligového Králova Dvora po penaltovém rozstřelu. "Čeká nás jedno z nejdůležitějších utkání podzimu, protože ztrát už je hodně. Musíme začít každý u sebe, každý se musí zamyslet nad tím, že hazardujeme se jménem klubu. Je hodně důležité, abychom se hlavně po psychické stránce na utkání připravili. Nemůžeme dostat v každém zápase gól. Hráči musí věřit ve své schopnosti. V těchto krizových situacích je důležitá soudržnost týmu a schopnost věřit, že to zlomíme. Nemůžeme brečet a stěžovat si, vidět chybu v jiných, ale vidět chyby jen sami v sobě," říká k sobotnímu utkání trenér Zdenko Frťala.

Při pohledu do vzájemných statistik obou sobotních soupeřů se Brnu na Střelnici příliš nedaří. Poslední jejich ligové vítězství na severu Čech se datuje do jara 2007. Od té doby zde Brňané uhráli jen jednu bezbrankovou remízu, starou tři roky. Poslední vzájemné utkání na Střelnici skončilo naším vítězstvím 3:0.


Utkání začíná v sobotu 15. října od 17 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Ardeleanu Petr - Moláček Jiří, Pelikán Ondřej

Delegát: Petřík Petr, Ubias Emil


Author Jan Bendl
Sdílet článek