Article image

S Plzní chyběly góly, shodli se přítomní

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Viktoria Plzeň
0:1
Synot liga, 15. kolo po 30. 11. 2015, 17:15
Reportáž

Jablonecký tým se s domácím publikem v podzimní části SYNOT ligy rozloučil porážkou 0:1 s Viktorií Plzeň. Jak hodnotili zápas záložník Martin Pospíšil a bývalý jablonecký kouč Jaroslav Dočkal?

Pospíšilovi chyběla s mistrem lepší produktivita

S úřadujícím mistrem jsme odehráli více než vyrovnanou partii, přesto odcházíme poraženi a bez bodu. Žehrat budete asi na zahozené šance.

Dneska nám chyběla především produktivita. Hlavně v prvním poločase, kdy jsme tam měli takové náznaky šancí i šance. Bohužel jsme to nedohráli do gólu, Plzeň měla ojedinělou šanci a hned nás z toho potrestala. Tohle dělá velké kluby velkými, nám tohle prostě ještě chybí. Potřebujeme moc šancí na gól.

Minulé kolo jste se vypořádávali s hodně podmáčeným trávníkem v Teplicích. V Jablonci teď před zápasem řádilo počasí opět, přesto jste hráli na výborném hřišti.

Na to jaké tu byly ještě včera podmínky, tak byl terén suprově přichystaný. Ikdyž sněžilo, hřiště bylo výborné, dalo se na něm hrát dobrý fotbal, bohužel nepovedlo se nám bodovat.

Nechyběla i na tom terénu právě častější střelba, která by znamenala výraznější ohrožení pro brankáře?

Hlavně v prvním poločase jsme tam měli z naší strany minimálně dvě dobré střely, ale gólman to vyrazil. Spíš mi tam chyběla taková ta hladovost po gólu, málo jsme to dobíhali, na tom těžkém terénu jsme tušili, že by to gólman mohl vyrážet. Ale vždycky jsme tam byli druzí. I ve standardkách jsme měli šance, které mohly skončit gólem, ale bohužel dneska by nám to tam asi nespadlo nikdy.

Tobě osobně se dařilo, byl jsi aktivní, jak v poli, tak v zakončení. Která ze střel měla k úspěchu nejblíže?

Asi ta první, to jsem měl ideální pozici na středu vápna, chtěl jsem to placírkou uklidit k tyči, bohužel Koza (brankář Kozáčik) to dobře chytl. Možná, kdyby ta střela šla ještě víc k tyči, než jsem to vystřelil, tak to mohlo skončit gólem.

V Plzni jsi působil, bereš souboje s tímto týmem přeci jen prestižněji?

Už to tak neberu, odehrál jsem proti Plzni už asi třetí nebo čtvrtý zápas od doby co tam nejsem. Beru to jako normální zápas. Motivace to ale je, protože je to jeden z nejlepších týmů u nás. Každý je chce porazit, ale nám se to bohužel nedaří.

Byla dnes Viktoria k poražení?

Byla. Kdybychom v prvním poločase dali góly, tak jsme to mohli zvládnout. Plzeň v něm měla jednu šanci a hned jí proměnila. My jsme i v Teplicích měli spoustu šancí, ale bohužel nám to teď nejde. Minulý rok jsme měli štěstí, že jsme dali ze všeho gól, teď nám to tam nepadá.

Doma se nám na podzim nepodařilo porazit ani jeden tým z první čtyřky, značí něco i tato statistika?

Těžko se mi na to odpovídá. Minulý rok jsme hráli až do konce úplně nahoře, ukázali jsme obrovskou sílu, teď se nám na to prostě nepodařilo navázat. Nevím, jestli nám do těch týmů něco chybí, ale asi jo.

Před zápasem jste se hecovali i prostřednictvím sociálních sítí s exjablonečáky v dresu Viktorie. Vyhrát se vám bohužel nepovedlo.

To tak většinou je, když se vymýšlejí nějaké hecovačky. Ale to k tomu patří. Kluky známe, je jasné, že nějaké to hecování proběhne, na samotný zápas to nemá ale žádný vliv. Pokazili jsme si to dneska sami tím, že jsme nedali góly.

Čekáte nějakou odvetu třeba právě od Honzy Kopice, na kterého jste nejvíce naráželi?

On je známý tím, že určitě nějaký ten fórek napíše. Už po zápase upozorňoval, že to byl dobrý zápas. Ale já si myslím, že dneska vyhrál spíš šťastnější tým.


Jablonec prokázal, že má kvalitní mužstvo. Utkání by slušela remíza, řekl po zápase bývalý jablonecký hráč a trenér Jaroslav Dočkal

Jablonec má za sebou poslední domácí podzimní zápas s Plzní. Jak si ho viděl?

Myslím si, že tohle utkání mělo dobrou úroveň. Škoda jen, že z těch mnoha šancí nepadlo víc gólů. Ale diváci, dle jejich reakcí, byli s předvedenou hrou spokojeni. Ukázalo se, že proti sobě nastoupila mužstva, která jsou z horní poloviny tabulky. Předváděla otevřený, útočný fotbal a viděl jsem to tak, že by utkání odpovídala remíza.

V první půli domácí dostali jako první gól a to asi hodně určilo ráz zápasu.

To určitě, ale pořád ještě bylo dost času nejméně vyrovnat. A šance našich tam byly. Greguše, Karavaeva, Doležala a dalších. Na hře v první půli bylo vidět, že jsme to s Plzní nechtěli příliš otvírat a čekali na ně na půlce, což byla správná taktika. Takže jsme hráli dobře, škoda jen toho prvního gólu v naší síti.

Co druhá půle?

Druhá půle se mi z naší strany zdála lepší. Víc jsme to otevřeli a myslím si, že jsme ve hře byli kvalitnější než soupeř. Na těžkém terénu jsme se snažili střílet a je škoda, že nám tam asi dvakrát nevyšly dorážky. Z naší strany tam bylo hodně dobrých centrů a závarů a třeba hlavičku Pernici jsme všichni už viděli v brance. Ale do té úplně vyložené šance nás perfektně hrající obrana snad ani nepustila. Ukázalo se, že ve hře v poli je Plzeň stále kvalitním mančaftem, ale nemůžeme říct, že byla kvalitnější než Jablonec. Hra v poli byla, jak už jsem jednou řekl, vyrovnaná. Ukázalo se, že se sešla dvě kvalitní mužstva z horní poloviny tabulky. Bohužel Plzeň měla šanci a dala ji, kdežto my ne.

Co tady Plzeň ukázala?

Na naši ligu kvalitu. Prokázala jistotu od zadních řad, věděla, co chce hrát a to jim nakonec vyšlo.

Jak se ti líbilo domácí mužstvo?

V tomhle utkání ho chválím a myslím si, že diváci museli být s předvedenou hrou spokojeni, i když jsme nedali gól. Bylo vidět, že hráči chtějí Plzeň porazit a moc tomu nescházelo. Hlavně ve druhé půli byl Jablonec o tu příčku lepší. Škoda jen, že to bylo z naší strany bez gólů. Vyrovnat jsme si zasloužili.

Skončilo poslední podzimní kolo a s osmým místem nejsou asi spokojeni fanoušci, hráči a ani vedení klubu. Jsi také zklamaný z toho, co jsi na podzim ze strany domácích viděl?

Jablonec si na sebe v předcházející sezóně dobrými výkony a skvělým umístěním upletl bič. Už před zahájením ligy psala média o tom, že Jablonec je jedním z favoritů na titul a podle mě někteří hráči ten tlak neunesli. Přitom si myslím, že máme kvalitní mančaft, který by se měl pohybovat v horní polovině tabulky. A on tam je. A nezapomeň, že je ještě před námi jaro a věřím, že se ještě bude prát o umístění, z kterých se postupuje do Evropských pohárů. Ale souhlasím s tebou, že se po podzimu očekávalo víc bodů a lepší umístění.

Znáš velmi dobře majitele klubu Mirka Peltu. Myslíš si, že se s umístěním na osmé příčce tabulky spokojí?

Mirek je rváč, a jen tak to nenechá. Myslím si, že dva, tři hráče přivede. A pokud prodá, tak zase přivede náhradu.


Author Jan Bendl
Sdílet článek