Article image

Změníme nelichotivou bilanci proti Spartě?

Team logo Team logo
FK Jablonec AC Sparta Praha
0:0
Synot liga, 20. kolo so 14. 3. 2015, 20:15
Reportáž

Sobotní utkání se Spartou Praha bude již 42. měření sil v samostatné české lize. Podívejte se s námi na přehledné infografiky, jak si oba sobotní soupeři v Duelu rivalů vedou pohledem statistik.

Zápasů mezi Jabloncem a Spartou viděli diváci 41 v samostatné české lize. Bilance úspěšnosti je hodně nakloněna na stranu letenského týmu, který dokázal vyhrát 27 zápasů, devět zápasů vyhrál FK BAUMIT Jablonec a pětkrát se oba soupeři rozešli smírně za nerozhodného stavu. 

Počet vstřelených gólů je také vyšší na straně Sparty, která proti nám vstřelila 72 branek. Jablonečtí fotbalisté se do střelecké listiny zapsali díky 35 gólům.


Věděli jste, že ...

… gólman Jablonce Vlastimil Hrubý je jedním z 14 hráčů, kteří letos v lize ještě nechyběli ani minutu? Mezi nimi je pět brankářů.

…Marek Kysela ještě v této sezoně nedostal ani jednu žlutou kartu? Naposledy byl napomínán přesně před rokem v derby v Liberci, a to za hraní rukou.

…Filip Novák se naposledy radoval z gólu před pěti měsíci? V úvodních 11 letošních kolech přitom zaznamenal šest branek.

…Tomáš Hübschman ještě nikdy v SYNOT lize neskóroval? Na přesnou trefu čeká už 127 zápasů.


V domácích zápasech proti Spartě se ale Jablonci daří více. Z dvaceti zápasů na Střelnici si Jablonec připsal 8 vítězství, pětkrát se body dělily a devětkrát odjela Sparta do hlavního města jako vítěz. Skóre je také vcelku srovnané, a to 22:27. V sobotu večer je tedy pravý čas vylepšit si statistiky.

V minulém kole si Jablonec připsal bod za remízu 1:1 na půdě Jihlavy. Sparta Praha naopak v domácím utkání porazila Duklu přesvědčivě 3:0. Aktuální forma z posledních pěti ligových zápasů je tedy mírně lepší na straně našeho sobotního soupeře. 


Jak to bylo na podzim?

Utkání 6. kola SYNOT ligy bylo premiérou nově složeného týmu proti úřadujícímu mistrovi ligy Spartě Praha. Na body však nestačil ani první start v té době čerstvé posily Ruslana Mingazova.

V prvním poločase byl Jablonec na půdě Sparty nebezpečnější. Již v 9. minutě měl obrovskou šanci Martin Doležal, ale v blízkosti branky Sparty bohužel gól nedal. Těsně před koncem poločasu pak mohl otevřít skóre Jan Kopic, ale jeho střela mířila jen do tyče.

Po změně stran se celkem dlouho čekalo na první velkou šanci, ale když přišla, tak šla Sparta do vedení. Svůj prostor si našel David Lafata a efektními nůžkami otevřel skóre v 61. minutě. O devět minut později to byl znovu bývalý střelec Jablonce Lafata, který se postaral o dvoubrankové vedení letenského týmu.

Po inkasovaných gólech se Jablonec nevzdával a střídající Čížek byl v dobré šanci, ale neprosadil se. Následně mohl skórovat Pavel Moulis, ale jeho dělovka jen orazítkovala břevno. Nakonec jsme tedy odjeli s prázdnou. Máme tedy svému soupeři doma co vracet.

AC Sparta Praha – FK BAUMIT Jablonec 2:0 (0:0)

Branky: 61. a 70. Lafata. Diváci: 6754.

Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Matějovský (78. Mareček), Vácha, Vacek (59. Konaté) - Dočkal, L. Krejčí - Lafata (84. Nešpor). Trenér: Lavička.

Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Mišůn, F. Novák - Hübschman, Rossi - Kopic (66. Mingazov), M. Pospíšil (75. Moulis), Crnkić (54. Čížek) – Doležal. Trenér: Šilhavý.


Věděli jste, že ...

…z jablonecké sestavy z posledního vítězného zápasu proti Spartě na jaře 2011 může za Baumit nastoupit jen brankář Roman Valeš a obránce Vít Beneš? Ostatních devět hráčů už působí v jiných klubech.

…Lukáš Masopust naposledy nastoupil v lize v základní sestavě právě proti Spartě? Bylo to loni v květnu v dresu Jihlavy, které na Letné prohrála 1:4.

…Jaroslav Šilhavý přišel na Spartu jako asistent trenéra Jiřího Kotrby v prosinci 2002? Na konci sezony se radoval ze zisku mistrovského titulu.

…z 36 gólů Jablonce jen sedm obstarali útočníci (19%)? Devatenáctkrát se prosadili záložníci a osmkrát obránci, dvě branky byly vlastní.


Duel rivalů pohledem statistik

Duel rivalů FK BAUMIT Jablonec - AC Sparta Praha začíná v sobotu 14. března ve 20.15 hodin na Střelnici. Přijďte fandit Jablonci v cestě za dalšími ligovými body.


Author Martin Bergman
Sdílet článek