Article image

Z Tomáše Čížka je nadobro Jablonečák

Team logo Team logo
FK Jablonec MKS Miedz Legnica
3:1
Přátelská utkání, přát. st 21. 1. 2015, 13:30
Reportáž

Záložník Tomáš Čížek se ve středečním přípravném zápase představil nezvykle na pravém kraji obrany, jak ale sám říká, o své pozici v jabloneckém týmu má zkušený 36letý záložník jasno.

Po prvním soustředění ve Španělsku jste se vrátili zpět do Jablonce. Jaký je přechod z přírodní trávy zpět na umělku?

Určitě to je skok z těch pětadvaceti stupňů do tohoto počasí. Ale dokud nesněží a nepadají trakaře, tak se to dá. Hřiště ve středečním přípravném zápase (vítězství 3:1 nad polskou Legnicí) bylo připravené dobře, je to jiné než přírodní tráva, ale zvyknout se na to dá, takže v pohodě.

Ty jsi do tohoto přípravného zápasu zasáhl až v druhém poločase a nastoupil jsi nezvykle na postu pravého obránce.

Občas jsem to na téhle pozici zkusil za každého trenéra, takže tak trochu vím, oč na tom postu jde. Je potřeba si to odbránit a dát klukům nějakou tu přihrávku, abychom to zbytečně nebrzdili vzadu.

Jak vidíš svoji pozici v týmu směrem k blížícímu se jarnímu ligovému startu?

Záleží na mně a na trenérech. Uvidím, jaká bude forma. Ale myslím, že pozici mám furt stejnou. Buď nastoupím a budu hrát, nebo hrát nebudu.

Na podzim jsi nastoupil v základní sestavě jen ve dvou zápasech a celkem odehrál 310 minut. Jak bereš tuto skutečnost?

Je to určitě trochu těžší na psychiku. S trenéry jsme si řekli, jakou funkci ode mě chtějí. Myslím, že pokud to budu plnit, že tady budu ještě platný.

Takže nemyslíš na odchod, třeba jako Luboš Loučka, který Jablonec v zimě po dlouhých letech opustil?

Natrvalo jsem se už přestěhoval do Jablonce, takže už jsem Jablonečák, takže se mi ani nikam jinam už nechce. Za svoji kariéru jsem se nacestoval dost. Uvidím, co bude v létě, ale teď rozhodně ne. Smlouvu mám zatím do léta.

Jak vidíš jablonecké šance do jara, ligu máme rozehranou výborně.

Šance je tu veliká. Ten odskok na čtvrtého, takový jsme teda opravdu nečekali. Podzim se prostě povedl velmi dobře a musíme na něj navázat poctivou prací, jak v trénincích, tak potom i v jarních mistrovských zápasech.

V přípravném zápase s druholigovým Legnicí jste sice zvítězili, ale úplně optimální výkon jste nepodali, souhlasíš?

Jsme v kondiční fázi, takže nedostatků tam je víc. Až pojedeme na herní soustředění do Portugalska, tak budeme lehčí. Tam už se budeme zaměřovat na herní věci a lehkost přijde. Budeme se snažit, aby těch nedostatků bylo co nejméně.

Další přípravné utkání odehraje Jablonec v sobotu od 11 hodin, kdy nastoupí ve Mšeně proti Bohemians Praha.


Author Jan Bendl
Sdílet článek