Article image

Pozápasové rozhovory: Nejlepší střelec týmu Filip Novák věnoval góly otci k životnímu jubileu

Team logo Team logo
FK Jablonec FK Dukla Praha
6:0
Synot liga, 10. kolo pá 3. 10. 2014, 20:15
Reportáž

Výbornou vizitkou se může v probíhající sezoně pochlubit krajní obránce Filip Novák. S pěti góly je nejlepším střelcem BAUMITu, do sítě Dukly přispěl dvěma góly. Co řekl on i brankář Vlastimil Hrubý po zápasech?

Za devět minut tři rychlé branky, to se to pak hraje. 

Konečně jsme dali góly. Jak padl první rychlý gól, tak se nám hodně ulevilo, všechno z nás spadlo. Pak už jsme si věřili, byli jsme lepší v kombinaci a po zásluze vyhráli.

Půltucet gólů, to se v lize nepoštěstí každý zápas. Vybavíte si vůbec všechny?

Ani nevím, kterej gól byl jakej. Myslím, že dva byly vlastní, ale i takové góly platí, pomohly nám a jsme za ně rádi.

V minulém domácím zápase jste se gólově prosadit nedokázali ani proti oslabenému soupeři a dnes je z toho takováto šestibranková kanonáda. Trénovali jste nějak speciálně zakončení?

V hlavách jsme to měli, že jsme doteď nedávali šance. Každý se snažil na tréninku koncentrovat na to, aby dal gól. Když budeme takhle dál proměňovat šance, tak budeme úspěšní.

Do sítě Dukly jste přispěl dalšími dvěma góly a rázem jste nejlepší střelec týmu. Z pozice obránce pět branek v deseti zápasech, to je krásná vizitka!

Je to hezké, teď se mi prostě daří. Jsem na těch správných místech. Ale je to zásluha celého týmu. Všichni bráníme stejně dobře a celý tým hraje prostě dobře.

Když už jste nejlepší střelec týmu, dáváte si ve svých brankách nějakou metu, kterou byste chtěl dosáhnout?

Ne to ne. Já si dávám cíle, abychom furt vyhrávali. Nemusím dávat góly, jen chci, abychom tabulkou stoupali vzhůru a hráli o tu Evropu, kterou chceme. Jestli dávám góly já nebo někdo jiný, to je jedno. Ale dnes k tomu mám takovou perličku.

Povídejte.

Taťka má dneska padesát. Před zápasem mi říkal, ať dám gól, že by to bylo pro něj. Dal jsem dva, tak jsem rád a věnuju mu je.

Pomohlo vám, že jste v týdnu prodloužil s BAUMITem smlouvu?

Možná kdybych dal ještě předtím ty dva góly, tak se ta smlouva ještě vylepšila (smích). Ne, vážně. Jsem rád, že jsem to podepsal, teď mám klid a můžu se soustředit na fotbal.

Koukáte na tabulku? Kdyby se vám totiž povedlo nad Duklou vyhrát o sedm gólů, tak byste byli první.

Jenže my jsme před zápasem vůbec nečekali, že dáme nějakých šest gólů. To bychom byli rádi za výhru, že to bylo 6:0, to je krásný. Důležité je potvrdit teď ty body venku na Slavii.

Evidentně vám to klape také v obraně. V třetím zápase v řadě jste neinkasovali.

Zlepšili jsme obranou fázi oproti minulé sezoně. Dali jsme si na ní víc záležet, jsou tam nějaké nové prvky, které se snažíme hrát. Víc to klape, bráníme všichni dobře, prakticky celá jedenáctka a je to znát.

Na tenhle zápas se z branky dívalo dobře, řekl brankář Vlastimil Hrubý

Po dnešním zápase se držíte mezi nejlepšími brankáři, co se týká vychytaných nul. To potěší ne?

Určitě to potěší, ale já se moc na tohle nedívám. Já se spíš soustředím na tým, to je pro mě nejdůležitější. Faktem zůstává, že zatím jsem do dneška moc práce neměl a za ty nuly, tak za to patří dík klukům. Až v dnešním utkání toho bylo víc.

O dnešní zápas jste se nemuseli vůbec strachovat. Také jste to tak viděl?

V podstatě to tak bylo. Od začátku jsme drželi otěže zápasu a diktovali tempo. Když vedete v 17. minutě 3:0, tak se hraje o hodně líp. V druhé půli jsme ještě další góly přidali a musím říct, že jsme si ten dnešní zápas užívali.

Vysoké vítězství, krásná hra, vyšlo vám všechno. Dukle zápas ukázal, že vy nejste Jihlava, kterou v předcházejícím kole porazila 4:1.

Je to tak. Dukla sem přijela hrát fotbal. To platilo na Jihlavu, na nás ne. My jsme si hráli fotbal, který předvádíme od začátku soutěže, jen se naše činnost s přibývajícími zápasy stále lepší. I s Budějovicemi jsme hráli dobře, jen jsme nebyli schopni se ve zhuštěném obranném valu prosadit.

Dnes jste vysoko napadali, předváděli jste skvělé kombinace.  Bylo vidět, jak vás fotbal bavil.      

Jo, máte pravdu. A bylo vidět, že takovej fotbal baví i diváky. A když si všechno takhle sedne, tak to je perfektní.

Zatímco v Jablonci moc práce nemáte, ve Znojmě jste jí měl dost. Není to pro vás těžší?

Ve Znojmě to na mě pálili pořádně a za zápas jsem chytil také patnáct, dvacet střel. Tady je to o jedné, dvou střelách.  Na psychiku to je ale víc těžší. Musím být víc soustředěnej a dávat na všechno stále pozor.

Dnešním vítězstvím jste pouze horším skórem na druhém místě za Plzní.

Tak na těchto místech chceme být, ale ta cesta bude ještě hodně trnitá. Teď se musíme soustředit na pohár s Bohemkou a pak si v reprezentační přestávce trochu odpočinout a nabrat nové síly. Budeme je potřebovat.       

{video}


Author Jan Bendl
Sdílet článek