Article image

Hráčské ohlasy po porážce na Spartě

Team logo Team logo
AC Sparta Praha FK Jablonec
2:0
Synot liga, 6. kolo ne 31. 8. 2014, 15:45
Reportáž

Jak viděli nedělní porážku na letenském trávníku hráči Baumitu Jablonec? V pozápasových rozhovorech hovoří útočník Martin Doležal, stoper Luděk Pernica a gólman Vlastimil Hrubý.

V poslední době nemám štěstí na góly, řekl po zápase hodně skleslý útočník Martin Doležal

Ta vaše šance z deváté minuty, kdy jste byl dva metry před prázdnou brankou, nebyla stoprocentní, ale tisíciprocentní.

Šance to byla velká…, řekl zklamaný Martin. Ale na druhou stranu musím říct, že jsem do toho přímo nekopal. Vácha mě trefil do nohy a já to kopl špatně. Stačilo deset centimetrů a dal bych gól. Bohužel, nemám to štěstí jako Lafata, abych dal gól, řekl smutně.

Čím to, že v poslední době nedáváte góly?

To bych také rád věděl, ani na tréninku se mi moc nedařilo. Až včera před zápasem se Spartou mi to tam padalo, ale bohužel dneska už zase ne.

Jaký byl dnešní zápas?

Těžkej. V prvním poločase jsme docela dobře kombinovali a měli i šanci, kdy Kopic nastřelil tyč a i já jsem to tam hlavou přestřelil. Ve druhé půli jsme se zatáhli až moc a Sparta toho využila. Vyšly jim dva protiútoky, z toho dali Lafatou dva góly a bylo po zápase.

Do třicáté minuty jste dobře presovali. Pak jste se trochu zatáhli a v tom jste pokračovali i ve druhé půli. Proč tomu tak bylo?

Asi jsme měli strach, abychom vydrželi celý zápas. Chtěli jsme si odpočinout a jít do bloku. Bohužel, Sparta toho dokázala využít.

Co říkáte gólům Davida Lafaty?

Hlavně první gól, to byla paráda.

Připravovali jste se na něho?

Všichni víme, že si neustále hledá prostor ve vápně. A nakonec si ho najde tak dokonale, že dá gól.

Na druhé straně jste měli proměnit šance a zápas by se asi vyvíjel jinak.

Máte pravdu. Tyč Kopice, břevno Moulise, Číža šel sám na brankáře a já sám jsem také šanci nedal. Když takové šance neproměníme, tak tady vyhrávat nemůžeme.     

Sparta měla Lafiho, my jsme naopak šance neproměnili, tak viděl zápas stoper Luděk Pernica

Jak jste dnešní zápas viděl?

Viděl jsem to tak, že jsme byli Spartě vyrovnaným soupeřem a je škoda, že jsme tady prohráli.

Proč jste prohráli?

Za prvé jsme neproměnili šance. Stoprocentní šanci měl Doli (Doležal), tyč nastřelil Kopi a břevno Moulis. Sám na golmana šel Číža. Ze čtyř stoprocentních šancí jsme aspoň jednu měli proměnit. A za druhé jsme po třiceti minutách, kdy jsme byli vpředu hodně aktivní, polevili. I trenér nám o poločase tohle vytýkal a nabádal nás k aktivní hře. Bohužel se tomu tak nestalo a v tomhle trendu jsme pokračovali i ve druhé půli. Sparta, nebo spíš Lafata nás za to potrestal, když nám během deseti minut dal dva góly.

Dalo se gólům zabránit?

Vždycky to jde. Přišly však dva centry zleva a Lafata je proměnil. Bohužel byl u mě, takže to tak trochu beru na sebe.    

Tomu prvnímu se dalo zabránit asi těžko.

To jo. David to trefil parádně nůžkama a tohle bránit bylo asi těžší. Ale při druhém gólu jsem byl od Lafiho na dva metry a to by se stávat nemělo. Sice jsme soupeře nepustili do nějakého brejku, ale oni měli Lafiho, my ne.   

Do zápasu nemohl nastoupit dlouhodobě zraněný Víťa Beneš, který Lafatu dokonale zná z působení v Jablonci. Neptali jste se ho, jak na něho?

Ne, Beny nám neradil. Lafiho zná každý, jak hraje, ale on má čich na góly a stejně se prosazuje.  

Takže zklamání?

Určitě. Sám jsem překvapený z toho, že jsme si tady vypracovali, čtyři, pět dobrých příležitostí a minimálně jeden gól jsme měli dát.     

Je to škoda. Dneska se tady dalo něco uhrát, ale oni měli Lafatu, smutně konstatoval brankář Vlastimil Hrubý

Na balon jste si v dnešním zápase moc nesáhl, bohužel jste však dostal dva góly. Je to tak?

Je to pravda…, smutně přikyvuje Vlastimil Hrubý. První gól byl od Davida Lafaty krásný a musím říct, že si nepamatuju, kdy jsem takový gól dostal. Mrzí mě však spíš ten druhej. Přesunoval jsem se z levé strany na pravou, moc jsem hráče neviděl a míč šel přes mou ruku. Škoda, sáhnul jsem si na něho. Dalo se tady něco uhrát.

A proč se tedy nic neuhrálo?

Protože jsme nevyužili šance, které jsme si vypracovali. Když si na Spartě vypracujete čtyři, pět tak dobrých příležitostí, tak aspoň nějakou musíte proměnit.

Před příchodem do Jablonce jste ve Znojmě odchytal několik vynikajících zápasů, kterými jste podržel mančaft. V Jablonci jste kromě jedné z branek v Plzni za góly nemohl, ale na nějaký dobrý zákrok stále čekáte? Je to tak? 

Je trochu rozdíl chytat ve Znojmě nebo v Jablonci. Ve Znojmě se to na nás valilo a těch zákroků tam bylo víc.  Ale máte pravdu, čekám na to. Už bych chtěl taky mančaftu nějak víc pomoct, ale bohužel, dneska to nešlo. Věřím, že to přijde.  

Připravovali jste se na Lafatu?

Samozřejmě. Dívali jsme se na video a i já jsem se ještě doma na to sám podíval. David je prostě dříč, který není moc vidět, ale najednou v nějakém okamžiku udeří. V tom je prostě jeho síla.

Dá se říct, že jste Spartu kromě gólů a dvou nebezpečných střel do ničeho nepustili.

Je to tak. V podstatě měli akorát tu desetiminutovku, kdy jsme dostali dva góly a to nás dneska stálo body. Myslím si, že se tady dneska dalo něco uhrát.


Author Jan Bendl
Sdílet článek