Article image

Jablonec chce na Spartě potvrdit aktuální ligovou formu

Team logo Team logo
AC Sparta Praha FK Jablonec
2:0
Synot liga, 6. kolo ne 31. 8. 2014, 15:45
Reportáž

V neděli odpoledne se v pražské GENERALI Areně odehraje šlágr 6. kola SYNOT ligy mezi AC Sparta Praha a FK BAUMIT Jablonec. Oba nedělní soupeři spolu hráli již 40 ligových utkání.

Historická bilance hovoří pro Spartu, která si proti Jablonci připsala 26 vítězství, pět zápasů skončilo remízou a devět duelů vyhrál Jablonec. Svěřenci Jaroslava Šilhavého by tak mohli počet výher nad Spartou v neděli zakulatit na deset.

Jablonec na Letné vyhrál zatím jen jednou, a to velmi suverénním výkonem v sezoně 2006/2007. Severočeský tým vyhrál v Praze 3:0 po brankách Luboše Loučky, Róberta Zehera a Petra Smíška. Poté ještě Jablonec uhrál na Spartě remízu 2:2, a to v sezoně 2012/2013.

Výše uvedené zápasy jen potvrzují, že v utkáních mezi Spartou a Jabloncem padá poměrně dost branek. Celkové skóre je 70:35 ve prospěch Sparty, takže v průměru padá 2,63 branek na zápas. Nejvyšší domácí výhra Sparty se zrodila v sezoně 1996/1997, když Pražané vyhráli nad Jabloncem 6:0. V podobném duchu to ale Jablonec vrátil Spartě o pár let později v sezoně 2003/2004. Na Střelnici tehdy diváci viděli také šest branek a Jablonec vyhrál 4:2.

Minulý ročník byl na zápasy Sparty s Jabloncem bohatý, a to i díky účinkování v domácím poháru. V ligových bojích vyhrála oba zápasy o jednu branku Sparta. V pohárových zápasech nejprve Jablonec doma vyhrál 3:1 a měl nakročeno do finále, jenže na Spartě Jablonec prohrál vysoko 4:0 a bylo po nadějích. Aktuální ligová forma je na straně Jablonce, který dvakrát v řadě vyhrál, naopak Sparta má dvě porážky za sebou, na Dukle a doma s Ostravou.

Vzájemné zápasy Sparty a Jablonce mívají slušný náboj, a tak není nouze ani o žluté a červené karty. Jablonec vyfasoval v zápasech 58 žlutých karet a Sparta byla napomenuta v 65 případech. Vyloučených bylo celkem pět hráčů Jablonce a Sparta dostala červenou kartu dvakrát.

Z individuálních čísel hráčů Jablonce čeká Martin Doležal na svůj dvacátý gól v lize, zatím má 19 přesných pokusů. Pavel Moulis by si mohl připsat desátý ligový start a českou ligovou premiéru by mohl absolvovat záložník z Turkmenistánu Ruslan Mingazov. Byl by také prvním hráčem této země, který by v české nejvyšší soutěži v historii nastoupil.

Utkání AC Sparta Praha – FK BAUMIT Jablonec začíná v GENERALI Areně v Praze tuto neděli 31. srpna od 15.45 v přímém přenosu na ČT Sport.

CTĚTE TAKÉ:
Jablonec se v neděli v rámci šlágru kola představí na hřišti mistrovské Sparty!
Tomáš Hübschman: Dobrá aktivní defenziva je na Spartě základ
Přijeďte podpořit Jablonec na Spartu a získáte vstupenku zdarma!


Author Martin Bergman
Sdílet článek