Article image

Tomáš Hübschman: Dobrá aktivní defenziva je na Spartě základ

Team logo Team logo
AC Sparta Praha FK Jablonec
2:0
Synot liga, 6. kolo ne 31. 8. 2014, 15:45
Reportáž

Šlágrem 6. kola SYNOT ligy je utkání Sparty Praha s naším FK BAUMIT Jablonec. Pražané teď v lize dvakrát prohráli a Jablonec naopak v dvakrát v řadě vyhrál. V neděli do 15:45 hodin se ukáže, která série bude pokračovat. Svůj pohled na nedělní zápas ukázal v rozhovoru pro klubový web kapitán Tomáš Hübschman, který ve Spartě vyrůstal.

V neděli zajíždíte na Spartu, kde jsi odehrál několik sezón. Je pro tebe tento zápas prestižnější?

Já bych neřekl, že je prestižnější. Určitě to bude zajímavější ve vzpomínkách, ale to bude spíš před zápasem po příjezdu na Spartu. To si na nějaké věci vzpomenu, že jsem tam hrál. Jakmile bude začínat zápas, tak koncentrace a mysl bude o fotbale. Pak už není čas přemýšlet nad tím, co se tam odehrálo dřív.

Dá se říct, že je pro tebe Sparta pořád srdeční záležitost nebo už to trochu pominulo?

Samozřejmě na Spartu mám jenom hezké vzpomínky a pořád ji mám v srdci. Už je to déle, co jsem tam hrál. Spartu budu mít vždycky rád, protože jsem tam vyrostl, hrál jsem tam od nějakých pěti šesti let. A byla pro mě první a takový stěžejní klub v kariéře. Takže bude vždycky na vyšších místech.

V dresu Jablonce jsi proti Spartě na Letné hrál už v minulosti. Vzpomeneš si na ten zápas?

Abych řekl pravdu, tak už moc ne. Vím, že jsme tam prohráli. Ale moc si na ten zápas nevzpomínám.

S jakou taktikou na Spartu pojedete? S čím tam budete chtít uspět?

Ono bude důležité, jak Sparta ve čtvrtek zvládne nebo nezvládne pohárový zápas. Od toho se to bude taky trošku odvíjet, v jakém rozpoložení bude Sparta. Samozřejmě pokud se jí povede postoupit, tak získá zpátky trošičku ztracené sebevědomí po těch dvou třech neúspěšných zápasech. Pokud se jí to nepovede, tak bude hodně dole a můžou se možná dít nějaké trenérské nebo hráčské změny. Ale to bychom předbíhali a dostali se do teorie, co bude. Co se týče naší hry, tak jsme viděli zápas Sparty, když tam uspěla Ostrava nebo Dukla doma. Základ bude dobrá aktivní defenziva, nezalézt úplně před šestnáctku a bránit celý zápas nějaký výsledek. Myslím si, že Ostrava hrála první půli na Spartě výborně, donutila Spartu k chybám a po jedné z nich z brejku skórovala. Ve druhé půli jim už trošku došly síly a hráli hodně vzadu. Přesto hráli defenzivu hodně dobře a Spartě dali hodně málo šancí, aby je mohli proměnit v gól. Tohle by pro nás mohlo být takové vodítko, jak se na Spartě dá uspět. Jak říkám, bez dobré aktivní defenzivy nemáme šanci a nesmíme být ustrašení, musíme se snažit hrát dopředu. Nemůžeme vydržet devadesát minut v bloku před šestnáctkou.

Jak jsi zmínil, tak Sparta má za sebou neúspěšné zápasy. Vy naopak dvě výhry v řadě. Může vám to do zápasu pomoct?

Určitě je atmosféra lepší. Na druhou stranu je potřeba respektovat soupeře a jeho sílu. Myslím si, že Sparta má hodně kvalitní a široký kádr na to, aby se z takových porážek dokázala oklepat. Doufám, že to ve čtvrtek potvrdí v Evropské lize a postoupí. Jednak budou sami úspěšní a budou zvyšovat koeficient České republiky v evropských pohárech.

Myslím si, že porážky, co utrpěli, jsou na nich znát. Co se týče psychiky, tak je to i trochu svazuje. Do nějakých brankových příležitostí se dostali, které dřív s lehkostí proměňovali. Teď jim to nejde a je vidět, že je to trochu svázalo. Já doufám, že nám naopak ty dvě výhry pomůžou a trochu nás to rozváže. Ze začátku jsme byli svázaní a měli jsme pasáže v utkáních, kdy jsme první půli dobře rozehráli a ve druhé půli jsme to nezvládli. To bylo doma se Slováckem nebo i s Brnem. O těch problémech víme a snažíme se je odstranit. Nejde ale všechno hned. Budeme doufat, že i k těm výsledkům, které jsme udělali, se bude zlepšovat i hra.

AKCE: Fanoušci, kteří přijedou na Spartu v klubových barvách FK BAUMIT Jablonec, mohou získat vstupenky na utkání do sektoru hostů ZDARMA. Více o akci čtěte ZDE


Author Martin Bergman
Sdílet článek